Publicerad 28 juni 2016

Thomas von Scheele coachar bordtennisdamerna till framgång

För Thomas von Scheele, förbundskapten för de svenska bordtennisdamerna, är slutförberedelserna inför OS i full gång. Hans två OS-uttagna aktiva Matilda Ekholm och Fen Li deltar båda i OS för första gången, och det är förbundskapten von Scheele som ska se till att allt flyter på under tävlingarna i Rio.

Det är mycket som ska klaffa innan det bär av till RIo. Det ska finslipas på såväl teknik som det mentala, och mitt i allt detta står Thomas von Scheele och ordnar för sina aktiva.

-Li är i Korea just nu och tidigare var både hon och Matilda i Japan och tävlade. Så det har varit en rejäl Asienturne. VI tränar där borta ibland, för att få en extra kick i träningen.


Medan Li och Matilda har spelat i Asien, har von Scheele haft träningsläger med ungdomslandslaget. Nu efter midsommar kommer även Matilda Ekholm att vara med ungdomslaget, för att träna med killarna.


-Ja, Matilda är med mig i Köping och tränar med killarna, medan Li stannar hemma med sina barn efter att ha varit bortrest så pass länge, säger von Scheele.


För det är inte vilket landslag som helst. Medan herrarna bland annat representeras av artonårige Anton Källberg, är damlandslagets spelare 34 år (Matilda Ekholm) respektive 39 år (Fen Li). Li kommer alltså vara äldre i sitt första OS än vad giganten Jan-Ove Waldner var på sitt sista OS 2004, vilket imponerar!

Matilda Ekholm och Fen Li

-Det känns bra med förberedelserna nu. OS är ju en gigantisk sak för svensk idrott. Mitt bästa OS-minne är från OS i Atlanta 1996, när Muhammed Ali dök upp som sista fackelbärare och tände elden. Det var mäktigt! Och sedan dess har ju OS bara vuxit! Jag deltog som aktiv -96, och var med i Beijing som ledare -08, och bara på de åtta åren märkte man stor skillnad. Men att OS är så stort är också svårigheten med det hela. Man blir lätt splittrad när stora idrottsstjärnor dyker upp bredvid en i matsalen, säger von Scheele.

Innan OS i Rio åker laget till Portugal för att träna med Portugals landslag i två veckor. Det är ett uppstyrt, planerat och tufft program som väntar tjejerna innan det är dags att äntra arenan i Rio.


-När vi väl är där så är det jag som ska se till att allt runtomkring funkar, och som ska hålla dem vid gott mod. Även under själva matcherna kommer de ha mitt stöd, jag kommer stå där och coacha dem hela tiden, säger von Scheele.


För det är så det fungerar i bordtennis. Mellan varje set har spelarna en minut med sin tränare, innan det är dags att spela igen. Det finns även tid för time out, så förbundskaptenen har en viktig roll även under matcherna.


-Det är jättetufft motstånd, men rent sportsligt är OS lättare att prestera på än VM, för varje land får bara ha två spelare med i singel. Det gör att de bästa nationerna, som har många möjliga medalkandidater, ändå bara får skicka två aktiva. Men det är fortfarande riktigt tufft! Min förhoppning är dock att svenskarna ger sig själva chansen att nypa en medalj!

 

Artikeln är del 5 i en artikelserie om de svenska förbundskaptenerna. För tidigare artiklar se:

Del 4: Siw Karlström - Gång Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 3: Ola Lindgren - Handboll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 2: Helena Andersson Melander - Gymnastik Länk till annan webbplats.

Del 1: Fariborz Besarati - Brottning

Partners

Huvudsponsorer, logotyper