Publicerad 17 augusti 2015

Silver - efter 30 år

Boxaren Ingemar Johansson blev mest omskrivne svensk under spelen i Helsingfors 1952. "Ingo" blev diskad i tungviktsfinalen mot amerikanen Ed Sanders för passivitet.

I pausen mellan andra och tredje ronden tog matchen slut sedan "Ingo" fått sin tredje varning. I Mässhallen var stämningen hätsk mot både "Ingo" och Sverige och prisutdelningen formade sig till en föga värdig sådan. Ingemar fick ingen medalj. Flaggstången var tom men vid den stod en finsk kadett med den svenska flaggan hopknycklad så att publiken i hallen ändå kunde se den.

Den svenske boxaren Ingemar Johansson diskades efter passivitet i finalmatchen i tungviktsboxning mot Ed Sanders i Helsingfors 1952. Prispallen där Ingo skulle ha stått är tom. Överst på pallen Ed Sanders från USA, till vänster om honom finländaren Ilkka Koski.. Foto: Scanpix

Ingemars taktik att hålla sig undan amerikanen och inte ge sig in i något slagsmål var tyvärr långt före sin tid. Senare skulle stora mästare anamma hans taktik och prisas för den. Men i Helsingfors var varken publik eller domare trakterad av taktiken. "Ingo" fick dock upprättelse 30 år senare då Juan Antonio Samaranch kunde ge Ingemar hans välförtjänta OS-silver.

Inga skrytsamma roller

Den svenska presskåren var inte nådig mot Ingemar efter finalmatchen mot Sanders och de flesta höll med om att diskningen var korrekt!

SOK:s roll var inte heller något att skryta med i den här frågan. Efter diskningen sammankallade man ett extra AU-möte i Helsingfors där man sände följande telegram till den finska OS-ledningen:
"SOK ber härmed att till OS-arrangörerna få framföra sitt och Boxningsförbundets uppriktiga och oförbehålsamma beklagande av det osportsliga sätt på vilket den svenske boxaren Ingemar Johansson uppträdde vid gårdagens finalmatch".

Telegrammet är väl knappast något som varken SOK eller Boxningsförbundet har anledning att skryta över. Precis lika lite som den svenska mediekåren som sablade ned "Ingo" men det fanns ett undantag och det var Sven "Bem" Ekström som också var mannen som efter mycket arbete bakom kulisserna var såg till att "Ingo" fick sin medalj.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper