Den svenska truppen vid invigningen av Baku 2015. Foto: Wille Stokstad/Scanpix

Baku 2015

Det första Europeiska Spelen gick av stapeln i juni 2015 i Baku, Azerbajdzjan. Omkring 6.000 aktiva från Europas 50 länder deltog i den första upplagan.

Europeiska spelen instiftades av Europeiska Olympiska Kommittén (EOC) i december 2012. Vid samma möte utsågs även Baku, Azerbajdzjan som arrangörer för den första upplagan. EOC:s tanke med spelen är att de ska bli Europas motsvarighet till de övriga kontinenternas regionala spel som Asian Games och Pan-American Games. Avsikten är att ES ska genomföras vart fjärde år, året inför ett sommar-OS. Vidare är också tanken att så många idrotter som möjligt ska använda ES som ett kval inför kommande OS och att de ska ha sina Europamästerskap inom ramen för spelen.

På tävlingsprogrammet i Baku 2015 fanns en blandning av olympiska och icke-olympiska events. I brottning och judo avgjordes Europamästerskapen inom ramen för spelen. För simsporterna var det JEM som genomfördes. Karate och sambo, 3-mannabasket och beach-fotboll varr icke-olympiska idrotter på programmet. Blind Judo är en paralympisk gren som också var med, mycket på grund av att Azerbajdzjan har flera idrottsstjärnor inom grenen.

Kval mot Rio

Flera av idrotterna hade ES som en del i sitt kval mot OS i Rio 2016. I bordtennis, skyttesport och triathlon stod kvotplatser på spel. I bågskytte, boxning, beach-volley, cykel, brottning och taekwondo gav tävlingarna poäng i den OS-ranking som ligger till grund för kvotplatserna.

 

De första dagarna drabbades spelen av en tragisk olycka när några aktiva från den Österrikiska konstsimtruppen blev påkörda av en buss i ES-byns transporthall. Några skadades mycket allvarligt och flögs direkt hem till Österrike med hjälp av presidenten i Azerbajdzjans privata flygplan. Trafiksituationen i Baku är sedan tidigare känd för att vara farlig och organisationskommittén var även snabba med att utöka säkerhetsrutinerna kring alla transporter för att undvika fler incidenter.

En annan olycklig nyhet under invigningsdagen av spelen var att Holland meddelade att de drog sig ur arrangeradet av nästa version av spelen som var tänkt att avgöras i flera av landets städer under 2019.

Utöver den mycket tragiska händelsen blev spelen lyckade och organisationen var väl genomförd. Sportsligt dominerade Ryssland som vann nationstävlingen förkrossande med hela 164 medaljer före världlandet Azerbajdzjan som med hjälp av en hel del värvningar från idrottare i närliggande länder kom tvåa med 56 medaljer. Storbritannien slutade trea på 47 medaljer.

Sverige tog sju medaljer under spelen och slutade på en 29:e plats omsprungna av Danmark de sista tävlingsdagarna som i princip kammade rent hus i Badmintontävlingarna.

Fakta

  • Antalet nationer: 50 
  • Antalet deltagare: ca 6 000  
  • Tid: 12 - 28 juni 
  • Antalet idrotter/discipliner: 20 (4 icke-olympiska) 
  • Medaljevent: 253
  • Arenor: 18 
  • Biljetter för försäljning: 1 miljon
  • Olympisk kvalificering mot Rio 2016: 11 idrotter
  • Sveriges trupp: 71 aktiva från 14 idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper