Publicerad 6 maj 2016

Annas comeback!

Två VM-guld, tre EM-guld och sju SM-guld. Efter OS 2012 skulle handskarna lagts på hyllan, men nu står hon här - fyra år senare och är kvalad till OS i Rio!

Anna, som började boxas 1997 har haft en lång karriär med många framgångar, men även uppehåll på grund av skador och sjukdomar. Att hitta höjdpunkterna från de 19 åren är inte det lättaste.

- Det är svårt att säga till exempel en tävling som betytt mest, varje tid har sin charm, men det är annat som jag värderar mer. Jag har till exempel gått igenom många lagkamrater mellan åren och vissa har jag fått ha med mig väldigt länge. Det finns en viss charm i medaljerna och målet. Men hela resan i sig är det allra häftigast. Till att man sätter upp målet och att man faktiskt hamnar där, säger Anna.

Hon upplevde blandade känslor efter femteplatsen i OS i London 2012.

- Det var otroligt stort att vara med på ett OS, något jag kämpat för hela mitt liv. Jag blandade in för mycket känslor och det blev svårt att prestera. Något jag kommer ändra på den här gången.

Efter OS i London la Anna handskarna på hyllan, då IOK satte en åldergräns som Anna skulle passera fram till Rio.

- Jag kände då att jag kan göra ett EM och ett VM till, men innerst inne var det ett OS jag ville ha. Sen ett halvår senare tog de bort OS-gränsen, samtidigt hade jag precis kommit över att jag hade slutat. Så då började jag igen.

Anna Laurell på träningsläger på Bosön, strax innan OS-kvalet. Foto: SOK

Anna Laurell på träningsläger på Bosön, strax innan OS-kvalet. Foto: SOK

Drömmen om Rio började växa för Anna. Hon testade om hon kunde komma tillbaka igen och kände att "det kunde hon". Parallellt med comebaken behövde hon passa in sitt civila liv med jobb, studer och träning. 

- När jag slutade kände jag mig nere, jag började hjälpa andra och fystränande mest, var med i mästararnas mästare för att komma i bättre form. Boxningsträning är ändå det bästa och jag märkte att matcherna gjorde mig glad igen. Jag började träna, glädjen kom tillbaka. Där föddes litegranna tankarna mot OS. Jag har alltid undrat hur långt jag kan ta mig. Jag vet att jag har en god chans. Kroppen svarar väldigt snabbt på träningen. Ingen skillnad på mig nu och för fyra år sen. Jag har bytt tränare och tänker på andra saker nu. Jag jobbar myckt med mina styrkor, till exempel är jag ganska stark i kroppen och det använder jag för att få ut mer i boxningen.

Anna Laurells form är riktigt god, hon har placerat sig bra senaste halvåret och mött riktigt tufft motstånd och framför allt har hon klarat av det hårda kvalet inför Rio.

- Jag känner mig inte stressad inför Rio, vi hade väldigt tuffa kval, men jag visste att jag kunde göra det. Jag har gjort mitt absolut bästa och jag kommer fortsätta göra mitt absolut bästa. Fram tills det är dags. Då vet jag att jag är en av de som kan stå på pallen. 

Anna Laurell Nash togs ut till Rio den 2 maj 2016 och i sommar kommer hon att få sin efterlängtade revansh.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper