Stefan Nilsson under finalen. Foto: SOK

Publicerad 30 juni 2015

Svensk OS-kvot i skytte

För de olympiska skyttegrenarna var tävlingarna på Europeiska Spelen i Baku 2015 av stor betydelse i OS-kvalet då vinnaren i varje gren tog en nationell kvotplats till OS i Rio. I nästintill alla skyttegrenar ställde den azeriska vinden till det ordentligt och gav tävlingarna en extra krydda.

Sverige fick också lämna spelen med en av dessa kvotplatser efter en dramatisk tävling i herrarnas skeet. Stefan Nilsson hade pressen på sig under hela tävlingen. Han var först tvungen att vinna en särskjutning mot greken Mavrommatis för ta sista platsen till semifinalen. Väl där blev det ytterligare en särskjutning om guldmatchen mellan fyra skyttar och det var också den särskjutningen som avgjorde vem som skulle ta den nationella kvotplatsen till OS i Rio.

Av de sex skyttarna som gick till final hade redan italienaren, dansken och fransosen tagit kvotplatser till sina nationer och var därför inte med i kampen om dagens kvotplats. Det gällde alltså för Stefan att placera sig före finländaren och tjecken och båda dessa var med i särskjutningen om guldmatchen. Tjecken åkte ut direkt i första omgången och sedan stod det mellan Sverige, Danmark och Finland där det alltså gällde för Stefan att se till att placera sig högre en finländaren. Det krävdes sex omgångar innan Stefan tillslut slog ut båda och tog både kvotplatsen och platsen i guldmatchen. Väl i guldmatchen var italienaren Luchini obeveklig och vann på fullt hus medan Stefan missat en duva.

Stefan Nilsson. Foto: SOK

-Det var lite svårt att fokusera om när jag var väl vunnit särskjutningen om kvotplatsen. Den har hela tiden varit det stora målet den här säsongen. Ett guld hade ju varit fint men kvotplatsen smäller högre, säger en mycket nöjd Stefan Nilsson efter tävlingarna.

Therese Lundqvist hade inte samma flyt i damernas skeettävling. Det blev 66 träffar för Therese av 75 möjliga under kvalet och därmed ingen finalplats. Finalen vanns av brittiskan Amber Hill och alltså gick kvotplatsen till OS i Rio till Storbritannien.

Blåsten ställde till det i gevärsskyttet

Lotten Johansson sköt damernas 50 meter 3 positioner men hade ingen bra tävling och slutade på en 30:e plats med 566 poäng. 579 poäng krävdes för att ta sig till final, dit sex skyttar avancerar.

-Jag kan inte skylla på vindarna, det vara bara en dålig dag helt enkelt, säger Lotten Johansson.

Håkan Dahlby. Foto: GettyImages

Snöpligt nära för Dahlby

I herrarnas dubbeltrap var Håkan Dahlby endast en duva ifrån finalen, 140 träffar hade räckt. Håkan sköt 139 träff och slutade på en åttondeplats.

Även i herrarnas 50 meter liggande gevärsskytte var förhållandena riktigt svåra med stark motvind som gjorde att vindarna inne på skyttearenan virvlade åt alla möjliga håll och gjorde det svårbedömt för skyttarna. Svenska Sam Andersson var inte undantagen utan hade det tufft att få till träffarna, slutade på 605,6 poäng vilket är långt ifrån hans förmåga. Sam slutade på en 35:e plats och tävlingen vanns tillslut av tysken Henri Junghaenel före italienaren Marco de Nicolo och Sergei Martynov, Vitryssland.

- Det var lite väl mycket lotteri. Motvind är bland det svåraste i gevärsskytte eftersom vindarna inne på skyttearenan lätt vänder åt båda håll och det går inte att räkna ut åt vilket håll du bör kompensera, förklarar Jonas Edman, skyttesports sportchef förhållandena.