Marcus Svensson under världscuptävlingen på Larnaca, Cypern. Foto: Skyttesportförbundet

Publicerad 28 april 2015

Marcus 2:a plats gav skyttekvot till Rio

Skeetskytten Marcus Svensson blev i måndags tvåa på lerduveskyttets världscup i Larnaca, Cypern. Det var en andraplats som också innebar att Sverige får en startplats i disciplinen på OS i Rio de Janeiro nästa sommar.

Med 123 av 125 träff i grundomgången tog Svensson säkert en av de sex platserna i final. Väl där skjuter alla sex skyttar 16 duvor vardera i en första runda från vilken två går till guldmatch, två till bronsmatch och två åker ut. Som enda skytt satte Svensson alla sina 16 duvor och blev därmed klar för guldmatch.

I guldmatchen ställdes Marcus mot Saif Bin Futtais från Förenade Arabemiraten. Efter 16 nya duvor vardera hade båda 14 träff och särskjutning fick avgöra där Bin Futtais satte fyra mot Svenssons tre träffar. Det innebar en svensk andraplats till Landskronaskytten som tidigare blivit femma på världscupen som bäst.

Andraplatsen innebar också att 25-årige Svensson ordnade en svensk kvotplats till OS i Rio 2016. Kvotplatsen tillfaller nationen men Svensson är givetvis en av dem som aspirerar på att få utnyttja OS-platsen, Svensson som deltog redan på OS 2012 och där slutade sjua.

– Det är jätteskoj att komma tvåa men kvotplatsen var det viktigaste. Klart att det alltid är roligast att vinna, men huvudsaken är gjord. Det är ju detta man jagat, säger Marcus Svensson i Skyttesportsförbundets pressrelease.

Och Marcus var genomgående nöjd med sitt skytte.

– Ja, jag är nöjd. Synd med en 23:a i grundomgången men det var jävligt bra ändå. Det har känts väldigt bra hela tiden. Träningen dagarna innan började som vilken nybörjarträning som helst och jag träffade ingenting, men sedan började det kännas bra mot slutet och när vi började tävla, säger Marcus.

En annan som är nöjd efter dagen var örbundskaptenen Christer Svensson. – Det är ju fantastiskt bra, både att bli tvåa och att ta en kvotplats, och jag är jätteglad naturligtvis. Det är vårt mål i år att ta kvotplatser till OS och nu har vi tagit en. Vi har ett gemensamt mål som vi jobbar för och när vi lyckas blir det inte mycket bättre än så, säger Christer Svensson.

Ytterligare tre svenskar tävlade på världscuptävlingen i Cypern. Stefan Nilsson träffade 120 av de 125 träffade duvorna och det var bara två träffar från särskjutning om två platser i final. Han slutade på plats 18. Henrik Jansson började bra i går men hade det tyngre idag. Det blev totalt 113 träff och en 80:e plats.

I damernas tävling sköt Therese Lundqvist personligt årsbästa under kvalet. Det blev 68 träff vilket var bara tre träffar från särskjutning om finalplats. Therese slutade på en 17:e plats i damtävlingen.

Sverige har nu följande två kvotplatser i Skyttesport till OS i Rio:

1 st luftgevär 10 m, damer

1 st lerduva skeet, herrar

Partners

Huvudsponsorer, logotyper