Svenska fanbäraren, Anna Laurell på avslutningsceremonin. Foto: SOK

Publicerad 29 juni 2015

Sju svenska medaljer i första ES

Baku 2015, de första Europeiska Spelen någonsin är avslutade. 1.700 medaljer har delats ut vid spelens 253 medaljceremonier under 17 tävlingsdagar.

Ryssland lämnar spelen med flest medaljer av alla de 50 deltagande nationerna. Totalt kammade de hem 161 medaljer. Tvåa kom hemmanationen Azerbajdzjan med 56 medaljer.

Sverige slutade på en 29:e plats i medaljligan med sju medaljer. Det såg länge ut som att Sveriges skulle stå som segrare i den ”nordiska ligan” men under de två sista dagarna spurtade Danmark hem fyra guldmedaljer i badminton och BMX och gav dem en slutlig 16:e plats i den totala medaljligan. Norge tog endast två brons och Finland fick nöja sig med Marko Kemppainens brons i skeet där han även förlorade kampen om OS-kvotplatsen till Rio mot Stefan Nilsson.

Sverige tog sina medaljer i sex idrotter: brottning, boxning, kanot, skyttesport, taekwondo och triathlon, där taekwondo tog hem två medaljer.

- De svenska resultaten var blandade. Positivt förstås med prestationerna som ledde till de sju medaljerna. Dessa aktiva ger ett kvitto på att de ligger bra på spåret inför Rio. Europeiska Spelen har i stort varit välorganiserade. Det har varit en bra tävling som genrep på väg till Rio, särskilt för aktiva och ledare som inte gjort ett OS förut, säger Peter Reinebo, Sveriges truppchef i Baku 2015.

Två dopingfall har konstaterats och offentliggjorts under spelen, en albansk boxare och en azerisk friidrottare.

Även om Holland backade ur arrangörsskapet av nästa Europeiska Spel 2019 så ser Europeiska Olympiska Kommittén positivt på framtiden av de nyinförda kontinentala spelen. Utvärderingarna av årets premiärupplaga kommer att påbörjas direkt efter avslutandet och ett antal nyckelfaktorer kommer att ses över.

-Exakt hur idrottsprogrammet kommer se ut 2019 beror på ett antal faktorer som bland annat resurser och behov hos den kommande arrangören. Men idag har vi ett massivt förttroende för konceptet i de Europeiska Spelen. Inför 2019 är vårt stora mål att integrera så många Europamästerskap som möjligt in ES och att se till att så många idrotter som möjligt ska erbjuda kvalificeringsmöjligheter till OS i Tokyo, säger EOC:s president Patrick Hickey.

Dessa tongångar håller Peter Reinebo med om.

-Idrotts – och tävlingsprogrammet måste utvecklas och man måste få in flera mästerskap och/eller en större portion av OS-kval på olika sätt så att det blir en viktig tävling på väg mot Tokyo. Det är något som vi nationella olympiska kommittéer tillsammans måste kämpa för, säger Peter Reinebo, Sveriges truppchef i Baku 2015.