Peter Reinebo, Sveriges truppchef för Baku 2015 har varit på plats och försäkrat sig om att sängarna är tillräckligt mjuka. ”Det kommer bli samma standard som på ett OS – bra standard men lite spartanskt”. Foto: SOK

Publicerad 4 mars 2015

European Games: Sveriges trupp tar form

Med 100 dagar kvar till den första upplagan av European Games målar den svenska truppchefen, Peter Reinebo bilden av den svenska truppen.

-Vi hoppas på svenskt deltagande i 16 av 20 idrotter, säger Peter Reinebo.

European Games i Baku 2015 blir den första upplagan av Europas motsvarighet till Asian Games och Pan-American Games med 20 idrotter på programmet . Spelen instiftades av Europeiska Olympiska Kommittén (EOC) och avsikten är att EG ska genomföras vart fjärde år.

-Rent tekniskt är jag övertygad om att tävlingarna kommer att bli väldigt bra. Arenor, träningsmöjligheter, transporter och boende för aktiva ser väldigt bra ut. Sen är det svårt att bilda sig en uppfattning om hur det verkligen kommer vara på plats eftersom det är första gången som European Games genomförs men det ska bli väldigt intressant, säger Peter Reinebo, Sveriges truppchef för Baku 2015.

Det svenska deltagandet

Kvalen för att delta på European Games pågår fortfarande i en del idrotter och den svenska truppen kommer att växa fram under mars och april. De svenska uttagningsreglerna för European Games som Sveriges Olympiska Kommitté har beslutat innebär att den aktive ska ha konkurrenskraft för topp-8 i Europa.

-Som det ser ut nu så hoppas vi på att ha svenskt deltagande i 16 av de 20 idrotterna. Truppstorleken blir någonstans mellan 50 och 90 aktiva, säger Peter Reinebo, truppchef för Sverige i Baku 2015.
Den svenska truppen kommer att bo i ”EG-byn” i Baku med undantag för kanotlaget som har sin tävlingsarena 3 timmar bort.

Judokan Martin Pacek i blå dräkt under GP-finalen i Quingdao, Kina i december när han vann sitt första GP-guld. Han är en av dem som kommer tävla på European Games. Foto: IJF Media by Zahonyi

Förutsättningarna ser lite olika ut för olika idrotter. För Judo och Brottning kommer Europamästerskapen att avgöras på European Games. För många idrotter ingår även European Games i kvalet inför OS i Rio 2016 dock på olika sätt. I bordtennis, triathlon och skyttesport står till exempel nationella kvotplatser till OS på spel.

-Det ska bli spännande med en ny tävling, ett litet ”mini-OS”! För egen del är det ganska viktigt eftersom det är ett EM som ger många rankingpoäng på OS-rankingen om man lyckas placera sig bra, säger judokan Martin Pacek som tävlar i -100 kilos-klassen och just nu ligger på fjärde plats på OS-rankingen inför Rio 2016.

Några förutsättningar som är värda en extra kommentar från truppchefen:

Bordtennis

-Sannolikt så ställer Sverige upp med ett herr- och ett damlag vilket kommer vara intressanta starter med europeiska mått.

Brottning – Europamästerskap

-Brottning kommer genomföra sitt EM i Baku vilket är en viktig tävling i upplägget inför årets VM som går i Las Vegas i september samt inför Rio 2016. Brottning kommer att ställa upp med fullt lag.

Bronsmedaljören i brottning från OS i London, Johan Eurén. Foto: Jack Mikrut, SOK

Judo - Europamästerskap

-Europamästerskapen i Judo har nyligen flyttats till Baku. Sverige kommer att ställa upp med ett starkt lag.

Simsport

-Samtliga simsportsgrenar har sitt Junioreuropamästerskap i Baku vilket innebär ett väldigt speciellt mästerskap för dessa, mindre trupper än normalt men i ett mycket större sammanhang. I den svenska truppen kommer simmare och simhoppare att finnas med.

Lerduveskyttarna Therese Lundqvist, Marcus Svensson och Stefan Nilsson under träningen inför OS i London. Foto: SOK

Skyttesport

-I alla skyttegrenar finns flera OS-kvotplatser till Rio 2016 i potten, vilket gör tävlingarna extra intressanta.

Taekwondospelaren Elin Johansson i röd dräkt under OS i London 2012. Foto: Jack Mikrut, SOK

Taekwondo

-Sverige har just nu en världsetta i Taekwondo i form av Elin Johansson. Det blir spännande att se vad hon och de andra starka svenska spelarna kan uträtta Baku!

Silvermedaljören från OS i London, Lisa Nordén i täten på cykeldistansen. Foto: Jack Mikrut, SOK

Triathlon

-Sannolikt kommer Sverige ha en intressant start här i form av Lisa Nordén som förhoppningsvis är på väg tillbaka till WC-cirkusen med siktet inställt mot OS i Rio.

Inga svenskar i friidrotten

-Friidrottstävlingen i Baku är den tredje divisionen i Lag-EM, vilket gör att inga svenska friidrottare, som tävlar i den högsta divisionen, kommer att finns på plats.

Läs mer om Baku 2015:
Baku 2015:s officiella hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper