Petter Menning jublar efter att ha tagit Sveriges första medalj under Europeiska Spelen i Krakow 2023. Foto: Bildbyrån.

Publicerad 23 juni 2023

Menning tog Sveriges första medalj i Europeiska Spelen

Kanotisten Petter Menning tog Sveriges första medalj under Europeiska Spelen i Polen. Svensken paddlade in som tvåa i finalen i K-1 200 meter.

Menning har vunnit både EM och VM på 200 meter. Han vann också guld i den första upplagan av Europeiska Spelen som avgjordes i Baku 2015. I Krakow 2023 var Meening bara besegrad av Portugal Messias Baptista. Det skiljde bara 33 hundradelar vid målgång. Det var tätt om medaljerna till bronsmedaljören Roberts Akmens från Lettland skiljde bara en hundradel.

- Det gäller verkligen att kriga hela vägen till slutet. Först blev jag inte ens inkallad till de fyra första som ska få sina kanoter vägda, men när jag såg målgången i slow motion förstod jag att det var medalj, säger Menning.

Medaljen i Krakow var den 13:e mästerskapsmedaljen som Petter Menning bärgat på specialdistansen K-1 200 meter.

- Jag tror det är 13 medaljer på 200 meter, men då kan jag räkna med något U23-mästerskap, säger Menning.

Den nu 35-årige Menning får tyvärr inte chansen att tävla på distansen vid OS i Paris nästa år, då 200 meter har tagits bort från det olympiska programmet.

Linnea Stensils/Moa Wikberg slutade femma i finalen på K-1 500 meter, de var knappt åtta tiondelar ifrån en bronsmedalj. Julia Lagerstam slutade sjua i sin final på K-1 200 meter. Både Martin Nathell och Melina Andersson tog sig vidare till lördagens finaler på K-1 500 meter efter starka lopp i semifinalerna.