Det svenska dubbelparet Fredrik Bergström och Johanna Persson slutade på en femteplats i mixedturneringen i Aten 2004. Foto: TT

Publicerad 1 januari 2015

Så funkar badminton

Badminton är världens snabbaste racketsport. En match går ut på spelarna får poäng genom att slå en fjäderboll över ett nät och ned på golvet på motståndarens planhalva. Häng med så förklarar vi mera!

I OS tävlar man om fem olika badmintonmedaljer. Herrar och damer spelar varsin singelturnering och varsin dubbelturnering. Dessutom spelas en mixed dubbel där ett lag utgörs av en dam och en herre.

Banan

En badmintonbana är 13,4 meter lång och 6,1 meter bred. I mitten av banan finns ett nät som spelarna måste slå över och som sträcker sig upp till 1,55 meters höjd.

Banans gräns i sidled är olika bred för singel och dubbelspel, där singelgränsen är kortast. Det finns två olika linjer i banan som markerar varifrån serven ska slås. I singel ligger linjen lite längre fram än i dubbel.

Henri Hurskainen under ett träningspass tillsammans med headcoach Jonas Herrgårdh. Foto: SOK

Henri Hurskainen under ett träningspass tillsammans med headcoach Jonas Herrgårdh. Foto: SOK

Spelet

En match består av omgångar som kallas set. Man spelar i bäst av tre set, den spelare som först får 21 poäng vinner ett set. Den som först vunnit två set vinner matchen. Om det står 20-20 i ett set måste en spelare ta två poäng fler än motståndaren för att vinna setet. Om det står 29-29 så vinner spelaren som tar nästa poäng.

Varje gång man startar upp spelet genom att sätta en ny boll i spel kallas att serva. Liksom i tennis så servar man diagonalt över banan och byter från höger till vänster vid varje servtillfälle. Om spelaren som servar har en poängsumma som är udda så ska serven slås från vänster och är poängsumman jämn så slås den från höger.

Man räknar poäng på varje slag. Poäng får man när man slår bollen så den slår ned på motståndarens planhalva, om motståndaren slår bollen utanför tillåtna linjer, slår i nät eller om spelaren rör vid nätet med racket eller kropp.

Henri Hurskainen i London 2012. Foto: SOK

Henri Hurskainen i London 2012. Foto: SOK

Normalt har man ingen domare utan spelarna själva dömer sin egen planhalva. Är spelaren osäker på om bollen var inne eller ute spelar man om bollen.

Utrustningen

Fjäderbollen väger mellan 4,74 och 5,5 gram och är gjord av antingen naturligt eller syntetiskt material. Förr i tiden bestod bollen av kork och 16 fjädrar.

Det racket som används i badminton är 67 cm långt, vilket är längre än ett tennisracket, men med ett smalare huvud. Det är designat för att vara lätt och ge snabb respons och det väger endast 85-100 gram.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper