Truppkläderna för OS och Paralympics i Peking 2022. Foto: UNIQLO

Publicerad 11 november 2021

Så ser OS-truppens kläder ut i Peking

UNIQLO presenterade i dag de officiella kläderna till de kommande olympiska spelen i Peking 2022. Med utgångspunkt i de gemensamma värderingarna av sitt partnerskap med SOK – kvalitet, innovation och hållbarhet – har UNIQLO och dess partners tillsammans skapat nästa generation av LifeWear för att möjliggöra bästa möjliga prestation i Peking och framöver.

Tadashi Yanai, styrelseordförande, verkställande direktör och koncernchef för Fast Retailing, säger:

- Jag var djupt imponerad av prestationerna av de svenska idrottarna som bar UNIQLO i Tokyo i somras, och jag är glad att vi kan stödja svenska idrottare genom att leverera LifeWear vid spelen i Peking 2022. UNIQLO utvecklade kollektionen genom att lära sig mycket om och inspireras av svensk kultur, vilken värdesätter vacker och enkel design och en modern livsstil, samt skickligheten vintersportlandets idrottare besitter. Vi kommer fortsätta att samarbeta med Sveriges idrottare i strävan att bidra till sociala framsteg genom sport och kläder.

- UNIQLO:s kläder hjälpte våra olympier prestera sitt bästa och nå sina mål vid OS i Tokyo i somras. Inför vinter-OS fokuserade vi på de speciella klimatförhållandena som kommer råda och betonade idrottarnas och tränarnas behov. Tillsammans har vi skapat en fantastisk kollektion för OS i Peking 2022. Jag ser fram emot att följa de svenska olympierna i UNIQLO-kollektionen i OS-byn, på tävlingsarenorna och på prispallarna. Tillsammans med UNIQLO kommer vi fortsätta att arbeta för en ljusare framtid genom kraften i kombinationen av sport och kläder, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Så här ser tävlingskläderna för puckelpist, alpint och snowboard i Peking 2022 och träningskläder. Foto: Uniqlo

Den nya kollektionen bygger på den senaste framgången av UNIQLO:s samarbete med SOK i Tokyo. För Peking kommer UNIQLO återigen att tillhandahålla sina LifeWear-produkter till svenska idrottare och tränare att bära vid ceremonier, träning, tävling, pr-sammanhang och under fritid och resor. Som en del av hela kollektionen kommer UNIQLO även att tillhandahålla tävlingskläder för puckelpist, freeski, snowboard och curling.

Svenska idrottare och tränare samarbetade med UNIQLO genom hela designprocessen. Deras insikter i elitprestanda gjorde det möjligt för UNIQLO att ta fram design och innovationer som kommer hjälpa Sverige att uppnå idrottshistoria i vinter på världens största scen. Alla produkter har testats av idrottare, och vid UNIQLO:s vädersimuleringslaboratorium vid dess globala huvudkontor i Tokyo.

Två curlingspelare, en man som står och en kvinna i rullstol. Båda har citrongula kläder på överkroppen och mörkblå byxor.

Tävlingskläderna för curling och rullstolscurling. Foto: Uniqlo.

Kvalité

UNIQLO studerade Pekings vinterklimat och genomförde en serie med tester i extremt kalla regioner för att utveckla ett lagersystem för ytter-, mellan- och basartiklar. Varje produkt är lätt att sätta på eller ta av sig för att reglera kroppstemperaturen för komfort och prestanda under växlande väder- och träningsförhållanden. UNIQLO samarbetade också med rullstolsidrottare för att skapa en hybridjacka och skalbyxor som uppfyller deras behov; snittet på jackan eliminerar bulk runt magen när du sitter. En innovativ midjedesign på byxorna gör dem lätta att ta på eller av.

Innovation

UNIQLO inkorporerade idrottares insikter i funktionstestning och utvecklade nya tyger för att säkerställa komfort i alla miljöer. Ny teknik i Hybrid Jacket håller värmen i extrem kyla. Dunfickor och ett meshmaterial i dubbla lager med en tredimensionell grovstickning förbättrar andningsförmågan vid ansträngning. Tröjor och softshell-jackor för träning och resa innehåller UNIQLO DRY-EX-material, som snabbt absorberar och transporterar bort fukt. Ventiler i armhålorna, ryggen och på andra ställen främjar avkylning vid ansträngning. Ett nytt material som används för det innersta lagret i både överdelar och tights innehåller borstat foder för värme, torrhet och komfort.

Hållbarhet

Inspirerade av sitt partnerskap med SOK har UNIQLO fokuserat på hållbarhet i kollektionen, med prioritering på miljövänliga material och produktionsmetoder. Vissa produkter innehåller polyester tillverkade av återvunna plastflaskor. Light Down Jacket använder 100 procent återvunnet dun och fjädrar. Andra produkter innehåller nylon från garn som kasserats under tillverkningsprocessen. UNIQLO använde även färgämnen framtagna av naturliga växter och fluorfria vattenavvisande medel.

Halvkroppsbild med en citrongul jacka.

Snowboardåkaren Sven Thorgren i tävlingsjackan. Foto: Uniqlo.

Den olympiska vinterkollektionen

Förutom de officiella kläderna som de svenska trupperna kommer använda vid OS i Peking 2022, lanserar UNIQLO även The Winter Olympic and Paralympic Collection i december, tillgänglig för konsumenter. Kollektionen består av ett urval av plagg som lämpar sig för sport och även innerwear-produkter, alla producerade med samma avancerade teknologi, kvalitet och design som används för att skapa de officiella kläderna som bärs av Sveriges idrottare som tävlar i Peking.

Kollektionens färgpalett sträcker sig från svart och vitt till ljusgrått och marinblått, inspirerat av minimalistisk skandinavisk stil. Nyckelprodukter som skidjackan och skidbyxorna är perfekta för personer som vill hålla sig aktiva i det skandinaviska vinterklimatet.

Kollektionen består även av avancerade innerwear-plagg, UNIQLO:s varmaste innerwear hittills, med en extra snabbtorkande funktion som gör de perfekta för vintersport. De nya innerwear-produkterna representerar nästa generations LifeWear och inkluderar både en ullblandad överdel och en Ultra Stretch Dry överdel – båda har varit mycket populära bland Sveriges idrottare. The Winter Olympic Collection lanseras tisdagen den 16 december i UNIQLO:s butiker och online.

Uniqlo Team Sweden

Inför de olympiska spelen 2022 bildade UNIQLO ett team av svenska idrottsambassadörer, kända som UNIQLO TEAM SWEDEN. De 21 medlemmarna inkluderar 20 idrottare som tävlar vid nästa års spel och en svensk idrottslegendar. I UNIQLO TEAM SWEDEN ingår Hanna Öberg (skidskytte), Nils van der Poel (skridskor), Sven Thorgren (snowboard), Ludvig Fjällström (puckelpist) samt paralympierna Zebastian Modin (längdskidåkning, skidskytte), Aaron Lindström (alpint), Ebba Årsjö (alpint) och båda de olympiska och paralympiska curlinglandslagen, samt legenden Frida Hansdotter (tidigare alpint).

Team Uniqlo.

UNIQLO TEAM SWEDEN:s roll är att främja och stärka partnerskapet mellan UNIQLO och SOK, samt att visa partnerskapets gemensamma värderingar inom kvalitet, innovation och hållbarhet, genom insatser från Sveriges idrottare på världsscenen. Medlemmarna kommer att delta i ”DREAM PROJECT by UNIQLO”, sportevenemang för unga i Sverige och dyka upp i LifeWear:s produktkampanjer.

- Jag är glad över att vi samarbetar med UNIQLO. Jag kommer göra mitt allra bästa i Peking nästa år. Jag kommer njuta av att tävla för mitt land, säger puckelpistutövaren Ludvig Fjällström.

- Kläder är avgörande för idrottare. Vi är mycket tacksamma mot UNIQLO för att de levererar kläder till det svenska laget. Våra idrottare ser fram emot att få njuta och uppleva den största idrottshändelsen som finns inom vintersport genom spelen i Peking, säger Frida Hansdotter.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper