De svenska trupperna för OS och Paralympics kommer bära UNIQLO:s kläder under spelen i Tokyo i sommar. Foto: UNIQLO

Publicerad 19 maj 2021

Så ska UNIQLO klä OS-truppen

SOK:s klädpartner UNIQLO presenterade i dag en ny kollektion av LifeWear-produkter som den svenska truppen kommer att bära under OS i Tokyo. Kläderna är utformade för att ge de svenska olympierna bästa möjliga förutsättningarna att lyckas under den heta sommaren i Tokyo.

Den nya kollektionen, som är framtagen tillsammans med idrottare, kommer att garantera att de svenska olympierna kommer att vara både bekväma och stilfulla under hela sin vistelse i Tokyo – under tävling, officiella ceremonier, träning, resor och vila.

Tadashi Yanai, styrelseordförande och vd för UNIQLO:s moderbolag Fast Retailing, är nöjd med den nya kollektionen:

- Jag är mycket nöjd med att vi kan stödja de svenska idrotterna med våra kläder. Genom att utnyttja vår expertis med att ta fram produkter för globala ambassadörer, tillsammans med den svenska olympiska och paralympiska kommitténs kunskaper som kommer från en nation med lång erfarenhet av hållbarhet, har vi kunnat producera en ny LifeWear-kollektion som är ännu mer hållbar och som håller ännu högre kvalité. Vi ser fram emot att se idrottarna bära UNIQLO i Tokyo, säger Tadashi Yanai.

Två bilder, den längst till vänster föreställer en man i neongul t-shirt och mörkblå shorts. Den längst till höger sitter en kvinna på en bänk med blå-gul träningsoverall och en träningsbh under.

Brottaren Alex Bjurberg Kessidis och boxaren Agnes Alexiusson i de svenska truppkläderna från UNIQLO. Foto: UNIQLO.

Konkurrensfördel för Sverige

Sveriges Olympiska Kommittés verksamhetschef Peter Reinebo tror att kläderna kommer att bli en svensk konkurrensfördel under OS:

- Klimatförhållandena i Sverige och Japan är mycket olika. Men med utvecklingshjälp av idrottare har vi kunnat ta fram kläder som gör att svenska olympier kan prestera på topp även i Tokyos höga luftfuktighet. Vi är mycket glada att kunna presentera de officiella kläderna som vi har utvecklat tillsammans med UNIQLO sedan vårt partnerskap inleddes. Jag är säker på att vi kommer att ha otrolig stor nytta av UNIQLO:s funktionella och bekväma kläder under spelen, säger Peter Reinebo.

UNIQLO har varit klädpartner till Sveriges Olympiska Kommitté och utvecklat den nu färdiga kollektionen sedan början av 2019. Med fokus på kvalité, innovation och hållbarhet så har UNIQLO arbetat tätt tillsammans med svenska idrottare för att skapa en unik kollektion som ska hjälpa olympier att nå sin högsta potential under spelen i Tokyo. Något som idrottare har ägnat sina liv att förbereda sig inför. Kollektionen kombinerar enkelhet, kvalité, bekvämlighet och funktionell skönhet i kombination med LifeWear-konceptet, kläder för ett bättre liv och ett bättre samhälle.

Bordtennisspelaren Mattias Falck, boxaren Agnes Alexiusson och kanotisten Linnea Stensils i OS-kläderna till Tokyo 2020. Foto: UNIQLO

För att säkra kvalitén har många svenska idrottare, i samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté, kommit med feedback kring produkterna. Dessutom har UNIQLO:s globala ambassadörer, som australiske golfstjärnan Adam Scott, också testat kollektionen. Dessa insikter har gjort att UNIQLO kunnat skapa material och design som optimerar rörelsefrihet.

UNIQLO:s OS-kollektion är utformad för att ge de svenska olympierna bästa möjliga förutsättningarna att lyckas under den heta sommaren i Tokyo. Foto: UNIQLO.

UNIQLO har också lagt ned tid och kraft på att återskapa klimatförhållandena med hög temperatur och luftfuktighet, för att kunna testa klädernas funktion för flera olika specifika idrotter. Tillsammans med företagets Tokyobaserade Basic Research Institute har man klarlagt hur kläderna klarar av både hetta och svett. En sådan detaljnivå har säkerställt högpresterande, kvalitativa kläder som också är bekväma. Kläderna har dessutom en teknologi benämnd DRY-EX, vilket gör att fukt snabbt försvinner från huden. Kläderna har också Ultra Strech, vilket gör alla produkterna väldigt sköna att bära. Via AIRism kommer kläderna att andas så att idrottaren håller sig sval och torr. Kläderna skyddar även från UV-strålning.

Ur hållbarhetssynpunkt har polyester tagits fram från återvunna plastflaskor. UNIQLO har även använt miljövänliga material och tekniker, så som fluorfritt vattenavstötande material.

Kollektionens färger har sitt ursprung i de svenska färgerna gult och blått, med inslag av ljusgrått.

De OS-idrotter som kommer att tävla i UNIQLO:s kläder inkluderar bågskytte, badminton, kanot, fotboll, golf, rodd, segling, skytte, skateboard, simning, bordtennis och tennis.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper