Anton Dahlberg. Foto: SOK

Publicerad 22 oktober 2021

Anton Dahlberg seglar mot Paris och jobbar för andra idrottare

Parallellt med en satsning mot sitt femte olympiska spel kommer seglaren Anton Dahlberg att jobba som projektledare för Sveriges Olympiska Kommitté, bland annat med att skapa bättre förutsättningar för svenska toppidrottare i deras satsningar mot medaljer på VM och OS.
- Jag vet att många toppidrottare i Sverige har svårt att få det socioekonomiska att funka när de gör sin satsning mot världseliten. Att skapa bättre förutsättningar för elitidrottare blir mitt huvudfokus, säger Anton Dahlberg.

Den 36-årige smålänningen är en av landets mest framgångsrika seglare. På meritlistan finns ett OS-silver, ett VM-guld och två EM-guld tillsammans med Fredrik Bergström i 470. Nyligen blev det klart att Anton siktar vidare mot sitt femte olympiska spel i följd, Paris 2024, nu tillsammans med Lovisa Karlsson i den nya mixedklassen 470.

- Jag kommer att satsa mot OS i Paris, och att tävla i mixedklass ger en ny spännande dimension helt i linje med olympiska värderingarna – ”starkare, snabbare, högre och tillsammans”. Samtidigt kommer jag kunna dela med mig av mina erfarenheter som olympier och jobba starkt för andra toppidrottare. Vardagslivets förutsättningar behöver förstärkas för många som gör internationella satsningar, annars blir situationen inte långsiktigt hållbar.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo är övertygad om att Anton är rätt person för jobbet.

- Många av våra bästa och mest lovande idrottare har dåliga och ibland oacceptabla socioekonomiska förutsättningar. Om inte detta kan förbättras så kommer det att gå ut över både svensk idrotts internationella konkurrenskraft och de aktivas hälsa.

- Anton är en person som brinner för det olympiska, som brinner för idrott och som varit med i seglingens världselit under många år. Han vet vad som krävs för att göra en full satsning och han vet vilka hinder man måste övervinna.

Anton Dahlberg börjar sitt arbete för SOK och svensk idrott under oktober månad.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper