Publicerad 1 juni 2016

Veteranen och nykomlingen tävlar tillsammans i Rio

De svenska OS-seglarna möttes i solen på Svenska Seglarförbundets kontor ute på Djurgården i Stockholm. Vi fick en pratstund med Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, som tillsammans utgör Team Dahlberg/Bergström.

-Hur kan man inte vara peppad en sådan här dag? Det är sol, vinden ligger i, det är perfekt seglingsväder, inleder Anton glatt med.

Os i Rio de Janeiro blir Fredriks första OS. Anton Dahlberg som redan seglat i två OS.

-Det är klart att det känns annorlunda jämfört med tidigare OS, säger Dahlberg. Dels är jag äldre och lite visare, samtidigt som jag nästan vill detta mer än någonsin nu.

Anton Dahlberg, Foto: SOK

På frågan om hur det känns inför det som kommer bli hans första OS, säger Fredrik:

-Det känns bra faktiskt. Vi har väl en extranivå som vi behöver accelerera på lite. Den här säsongen har vi varit precis utanför pallen ett par gånger, likaså på för-OS. Men vi kommer åka tillbaka till Rio i juli och då kommer vi kunna finjustera det där sista. Efter den resan tror jag vi kommer känna att det är riktigt bra.

Han säger också att de ska arbeta för fortsatt utveckling resten av sommaren:

- Man vill ju inte stå här nu i juni och säga att det är klart, för det är så lång tid kvar. Det finns så mycket man kan göra fram till OS. Jag tror man ska fortsätta utvecklingen hela vägen in, och även under OS. Vi har ju en sexdagarsregatta, så personligen tycker jag att man bör se utvecklingen som något som ska pågå hela vägen till målgången på sista racet, ja till och med något som fortsätter efter OS. Vi seglare på OS kan ju också ha flera race under samma dag. Och har vi två race på en dag, med 20 minuters paus där emellan, så kan vi inför andra racet lära oss av vad vi gjort under race ett. Att ta tillvara på det kan vara jätteviktigt.

Fredrik Bergström, Foto:SOK

Innan OS väntar en sista tävling – världscup i London, på den arena som seglingstävlingarna gick av stapeln under OS 2012. Killarna säger att där vill de gärna vara på pallen, för att avsluta med en bra känsla inför det sista finliret innan OS. Anton berättar att allt det stora nu är på plats och kvar är bara de sista detaljerna. Innan OS kommer killarna också hinna med en tre veckors vistelse på plats i Brasilien, där de tillsammans med resten av seglartruppen ska träna i samma vatten som de stundande tävlingarna kommer gå av stapeln.

-Jag tror också det är viktigt att verkligen känna sig trygg och stabil. Man måste må bra mentalt och ha hela livspusslet i balans. Då kommer det nog bli riktigt bra, menar Fredrik.

Angående den mentala biten betonar Fredrik också hur viktigt det kan vara att fullt ut känna att man litar på sin lagkamrat. Sedan 2013 har team Dahlberg/Bergström seglat tillsammans, vilket gör detta till deras första gemensamma OS.

-I början försökte vi verkligen lära känna varandra. Vissa kan säkert hålla det väldigt professionellt och inte påverkas särskilt mycket av huruvida man verkligen känner sin lagkamrat eller inte. Men för många är det nog väldigt fundamentalt att man har en bra relation och är trygga i varandras sällskap. För vår del så är vi skitbra polare och trivs med varandra i vått och torrt, så vi har det väldigt bra! Det trivs vi med, vi är båda sociala personer och tycker det är kul att ha ett gott gäng!

Att det är deras första OS tillsammans är något Anton funderat över, eftersom det innebär att de kommer in till tävlingarna med olika perspektiv. Men han säger att i varje situation där man är två individer har man olika perspektiv, och att det är något de ständigt har med sig i sin träning.

-Men vi är väldigt trygga som lag jag och Fredrik. Vi kan varandra, vi litar på varandra, så jag tror det kommer gå galant!

Partners

Huvudsponsorer, logotyper