SOK:s klädteam jobbar i nära samarbete med UNIQLO:s personal i framtagningen av OS-kollektionen. Foto: UNIQLO.

Publicerad 19 november 2019

Så ska svenskarna besegra klimatet i Tokyo

Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder. På Olympic Camp på Yasuragi i Stockholm avslöjar UNIQLO hur de kommer att utveckla den OS-kollektionen för att klara värmen i Tokyo 2020.

En stor del av tisdagsförmiddagen ägnades åt Tokyo-spelens stora samtalsämne ­-­ hur man ska prestera under den extra värme och luftfuktighet som råder i Japan under tiden för OS. SOK:s experter inom acklimatisering, meteorologi och nutrition gav sina råd och tips till deltagarna.

Uniqlos erfarenheter till stor nytta

För att kunna bli av med överskottsvärme så är kläderna en viktig faktor. Att svettas är bra för att bli av med överskottsvärme. Och då gäller det att exponera så mycket hud som möjligt och helt enkelt ha på sig så lite som möjligt.

SOK:s huvudpartner UNIQLO har stor erfarenhet av att göra kläder som är anpassat för ett liv i det japanska klimatet och den kunskapen kommer till stor nytta när de nu ska ta fram truppens OS-kollektion. Kollektionen tas fram med tre områden i fokus, innovation, kvalitet och hållbarhet.

Uniqlos svenska general manager Nikolina Johnston berättar för Campdeltagarna hur OS-kläderna ska hjälpa till att minska påverkan på prestationen.

- Med hjälp av nya material tar vi fram plagg med lätt vikt och som torkar snabbt. Materialen ska också underlätta för värmen att transporteras ut eller kunna fungera som en barriär mot värmen, säger Nikolina Johnston.

Teknologi och innovationer

Med hög teknologisk hjälp som en klimatkammare gör UNIQLO en rad tester för att veta vilka zoner som svettas mest och hur olika material bäst kan transportera ut fukt från kroppen.

OS-kollektionen kommer vara unikt utformad för den svenska truppen och kommer vara klar under våren 2020. Den är ett bra exempel på hur den svenska truppchefen vill att de svenska OS-deltagarna hanterar utmaningen med värmen i Tokyo.

- Det kommer att vara extrema förhållanden, men det gäller att vara förberedd och ha utarbetade planer för att hantera klimatet, acklimatiseringen och den långa flygresan dit. Då kan vi vända utmaningarna till vår fördel, säger Peter Reinebo till truppen.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper