Fredrik Lindström tillsammans med eleverna Selma Svensson, Ella Nordström, Selma Lundvik, Gabriel Walles och deras vinnande teckning med maskoten Nix-Tigris. Foto: SOK.

Publicerad 8 juni 2022

Nåntunaskolan fick olympiskt besök

Eleverna på Nåntunaskolan i Uppsala fick uppleva en skoldag med guldglans den 7 juni. OS-guldmedaljören i skidskytte, Fredrik Lindström, berättade om sin karriär och svarade på elevernas frågor som pris för skolans vinst i OS i skolans maskottävling i vintras.

Eleverna Selma Svensson, Ella Nordström, Selma Lundvik, Gabriel Walles i årskurs fem hade ritat det vinnande bidraget i OS i skolans maskottävling i våras där över 200 skolor var med och tävlade om ett olympiskt besök. Skolans alla klasser med 170 elever delades upp i tre grupper som alla fick träffa Fredrik Lindström, som åkte sista sträckan i skidskyttestafetten i PyeongChang 2018 där Sverige tog hem det första svenska OS-guldet i herrstafett i skidskytte någonsin.

Fredrik Lindström står framför många sittande barn där några räcker upp händerna.

Fredrik Lindström fick massor av bra frågor från eleverna på Nåntunaskolan. Foto: SOK.

Fredrik Lindström delade ut autografkort till alla elever på Nåntunaskolan. Foto: SOK.

Fredrik berättade för barnen om sin skidskyttekarriär, varför det blev just skidskytte, OS-upplevelser och såklart känslan när han vann sitt OS-guld i stafett. Barnen fick också chansen att se och känna på en äkta OS-guldmedalj och Fredrik delade ut autografkort till alla elever. Barnen hade massor med bra frågor som Fredrik gjorde sitt bästa för att svara på. Ett barn frågade ”Grät du när du vann OS-guldet?” och Fredrik berättade att det allt kom någon tår både i målområdet och när han och resten av laget fick ta emot medaljerna.

- Hela skolan har jobbat med OS i skolan så det kändes det extra bra att alla fick träffa Fredrik, säger Nathalie Larsson, SOK:s projektledare för OS i skolan.

FAKTA/OS i skolan

OS i skolan är ett ämnesövergripande arbetsmaterial på webben med handledning för verksamhet i teori och praktik för grundskolan med OS som tema. Målsättningen är att öka elevernas OS-intresse, uppmuntra till bättre samarbete, framhäva glädjen i idrott, inspirera barn till mer rörelse i vardagen samt nå ut i samhället med olympiska grundtankar och värderingar. På OS i skolans hemsida finns ett stort material som vänder sig till lärare och som är utformat efter skolans läroplan.

  • OS i skolans arbetsmaterial på webben besöktes över 71 000 gånger under januari-mars 2022.
  • Omkring 200 skolor ansökte om OS i skolans diplom för att de arbetade med OS som tema i sin undervisning under samma period.

Läs mer om OS i skolan

OS i skolan

Partners

Huvudsponsorer, logotyper