Vintercoacherna från truppen i Peking 2022 samlades på SOK:s partner Vinges kontor under torsdagen den 5 maj. Foto: SOK

Publicerad 9 maj 2022

Tränare stänger OS i Asien och blickar mot Europa

Tränarna för sommar- och vinteridrotterna i Tokyo och Peking träffades i samband med OS-festen i Stadshuset. Agendan var att utvärdera prestationerna på OS, dra viktiga lärdomar och blicka framåt mot de kommande spelen i Paris 2024 och Milano Cortina 2026.

De svenska tränartrupperna för senaste sommar- och vinter-OS kan titta tillbaka på två av landets mest framgångsrika spel på länge, men också väldigt annorlunda spel med hänsyn till alla pandemirestriktioner och speciella förutsättningar i förhållande till det.

På vintersidan var en av det stora utmaningarna med OS i Peking bristen på möjligheten att se tävlingsarenorna på plats innan spelen på grund av pandemirestriktioner. En stor del av de aktiva hade inte varit i Kina innan spelen.

Erfarenhetsutbyte

Erfarenheterna från förberedelser inför och utförandet under spelen vreds och vändes på utifrån flera ingångsvinkar som uttagningar, träningsmöjligheter på plats, förläger, acklimatisering och formtoppning för att nämna några. Tränarna fick möjlighet att ta del av varandras erfarenheter från olika idrotter för att tillsammans få bästa möjliga lärdomar att ta med sig inför framtida mästerskap.

- Vi la stor vikt vid höjdacklimatisering och hade bra förberedelser där. Men hade vi gjort om det så borde vi ha gjort mer för att försöka få vallateam på plats innan spelen trots alla restriktioner. Vi hade även kunnat gjort bättre på områden som nutrition och återhämtning för åkarna, säger Anders Byström, landslagschef för längdlandslagen.

SOK:s truppchef Peter Reinebo samlade sommaridrotterna för att berätta om förutsättningarna inför OS i Paris 2024. Foto: SOK.

SOK:s truppchef Peter Reinebo samlade sommaridrotterna för att berätta om förutsättningarna inför OS i Paris 2024. Foto: SOK.

Möte inför Paris 2024

Förberedelserna inför sommar-OS i Paris 2024 har också intensifierats. SOK:s verksamhetschef och truppchef Peter Reinebo hade möte med ett 30-tal inbjudna ledare från sommaridrotter.

Spelen i Paris kommer att innefatta 329 medaljgrenar i 32 olika idrotter, som är utspridda över stora delar av Paris och Frankrike. Exempelvis avgörs segling i Marseille och hela handbollsturneringen spelas i Lille. Sydväst om Paris finns ett tävlingsområde för ridsport, golf och vissa cykelgrenar i Versaille. Öster om huvudstaden finns tävlingsarenorna för kanot, rodd och kanotslalom. OS-byn finns i de norra delarna av staden nära friidrottsarenan Stade de France. Västerut avgörs exempelvis simning. I södra delarna av staden finns tävlingsplatser för exempelvis bordtennis och basket. Tennis spelas på klassiska Roland Garros och beachvolleyboll avgörs i skuggan av Eiffeltornet.

– Vi tror det blir väldigt bra spel i Paris och vi känner att vi redan är långt framme i våra förberedelser, säger Peter Reinebo.

Under mötet avtackades även judons förre förbundskapten Robert Eriksson och bågskyttets dito Tomas Johansson med gåvor från Sveriges Olympiska Kommitté.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper