SOK:s asssisterande presschef Niclas Green och gymnasten David Rumbutis på väg till presskonferens. Foto: SOK

Publicerad 25 juli 2021

Bussarna kör själv i OS-byn

De aktiva kan åka med självkörande bussar från Toyota till presskonferenser i OS-byn. Ett test inför framtidens städer.

OS-byn i Tokyo ligger på den konstgjorda ön Harumi i Tokyo Bay. Det är ett bilfritt område där den största delen av spelens aktiva och ledare bor under sin tid i Japan.

De enda fordon som kör omkring på gatorna i OS-byn är självkörande elbussar från Toyota. Det är inga långa sträckor att gå i byn men med hjälp av bussarna kan deltagarna ta sig till matsalen, gymmet eller till presskonferenserna på ett svalare sätt än att använda apostlahästarna i den stekande solen.

Bussarna har den näst högsta nivån av självkörning, nivå 4, vilket innebär att de kan köra utan förare inom ett slutet område. Men helt obemannade är de ändå inte. En kontrollant är med i varje buss.

Bussen kör automatiskt på en förbestämd rutt och stannar vid ett antal hållplatser. Den stannar om någon försöker korsa gatan och om en annan buss står framför väntar bussen tills den har kört. Personal övervakar bussen från ett kontrollkontor och kan öka eller minska antalet bussar beroende på hur många som väntar på busshållsplatsen. Toyota hoppas kunna kommersialisera de självkörande bussarna runt 2025.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper