Daniel Ståhl och Simon Pettersson. Foto: TT

Publicerad 31 juli 2021

Guld och silver i diskus!

Daniel Ståhl och Simon Pettersson såg till att göra herrarnas OS-diskus till en riktig svensk succétävling. Ståhl tog guldet efter ha kastat 68,90 medan Petterssons 67,39 ordnade silvret med 32 centimeters marginal. Det var Sveriges två första medaljer i Tokyo-OS.

Daniel Ståhl sätter segerkastet redan i andra omgången. Segern var aldrig hotad. Foto: TT

- Helt otroligt, jag är jätteglad. Det har varit väldigt mycket hårt arbete och mycket roligt på vägen. Jag är extremt stolt, säger Daniel Ståhl efter guldet.

Senaste gången Sverige tog OS-guld i friidrott var i Aten 2004 där Stefan Holm i höjdhopp, Carolina Klüft i sjukamp och Christian Olsson i tresteg tog en svensk storslam. Men inte ens 2004 blev det en svensk dubbelseger.

Simon Pettersson tar OS-silver i sin OS-debut. Foto: TT

Första OS-guldet i diskus

Det är första gången som Sverige får en olympisk mästare i diskus och i och med Simon Pettersons silver har Sverige tagit fyra diskusmedaljer genom tiderna. Senast Sverige stod på prispallen i en olympisk diskustävling var när Ricky Bruch tog brons i München 1972. På damsidan tog Ruth Svedberg brons i diskus i Amsterdam 1928. Emil Magnusson vann även han ett diskusbrons från 1912 men då i grenen diskus med båda händerna, som endast varit med på programmet i Stockholm 1912.

Svartvit bild med en långhårig man i linne och mjuksbyxor som kastar diskus i en kastring.

Ricky Bruch under OS i München 1972. Foto: TT

Sveriges tidigare diskusmedaljörer

Richard Bruch

Ruth Svedberg

Emil Magnusson

Partners

Huvudsponsorer, logotyper