SOK fick ta emot en check på 10 miljoner kronor från Postkodlotteriet för 2021. På bilden syns Frida Nevalainen, OS-silver i ishockey, brottaren Alex Kessidis som är uttagen till sommarens OS i Tokyo, Peter Reinebo, verksamhetschef SOK, Helena Wielinder, olympier fäktning och Tomas Gustafson, trefaldig olympisk mästare i skridsko. Foto: SOK.

Publicerad 19 mars 2021

10 miljoner i stöd från Postkods lottköpare

Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning av lotteriöverskottet blev otroliga 1 040 423 000 kronor. SOK är en av förmånstagarna och fick i år 10 miljoner kronor i icke-öronmärkt stöd till verksamheten.

- Stödet från Postkodlotteriet gör stor skillnad för oss! För de här pengarna kommer vi kunna inspirera fler att utvecklas genom idrott i våra barn- och ungdomsprojekt och stötta Sveriges idrottare som satsar mot OS, säger SOK:s marknadschef Tobias Hauff.

Barn balanserar tennisbollar på tennisracket.

På Olympiadagen får barn chans att prova olika idrotter tillsammans med lokala idrottsföreningar och olympier på plats. Foto: SOK

I år delade Postkodlotteriet ut en dryg miljard till 58 förmånstagare. Totalt har svenska lottköpare bidragit med mer än 12,4 miljarder kronor till välgörande ändamål sedan 2005. Postkodlotteriet är ett allmännyttigt lotteri. Det betyder att hela överskottet från lottförsäljningen går till att stärka civilsamhället. SOK är en av de ideella organisationer som får ta del av överskottet som delas ut varje år. Sedan starten av samarbetet har SOK tagit emot totalt 86 800 000 kronor i form av basstöd och pengar till specialprojekt.


- Eftersom stödet inte är öronmärkt är det extra värdefullt. Vi kan använda pengarna där vi ser att behoven är störst. Under 2020 när OS sköts fram och aktiva inte kunde träna som vanligt så la vi till exempel resurser på digitala omställningar för vårt resursteam så de kunde fortsätta stötta de aktiva i deras OS-satsningar på distans, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef.


Det här gör vi för pengarna

SOK använder stödet från Postkod på flera sätt.

Olympiadagen inspirerar barn att utvecklas med idrott

Olympiadagen (som tidigare hette Olympic Day) är en kostnadsfri dag för barn och ungdomar fylld av idrott, glädje och inspiration. Olympiadagen genomförs av lokala arrangörer runt om i Sverige där ortens idrottsföreningar får en chans att låta barn prova på deras verksamhet. Förhoppningen är att varje barn ska kunna hitta en idrott som passar just dom. Totalt har 243 Olympiadagar genomförts sedan starten 2011. 152 000 barn har provat på idrotter hos 2254 lokala idrottsföreningar.


Olympic Day Länk till annan webbplats.

Topp och Talang ger idrottare möjlighet att satsa 100%

Genom stödprogrammet Topp och Talang ges svenska idrottare en möjlighet att nå världstoppen genom att göra en hundraprocentig satsning på sin idrottskarriär, oavsett den egna idrottens eller sin egen ekonomi. I utvecklingssatsningen Talang 2022 får unga talanger i sommaridrotterna utvecklas i sin egen vardag tillsammans med sin hemmatränare och göra dem bättre rustade för steget upp på internationell seniornivå. Under 2020 lanserades också Olympisk Offensiv som är motsvarande satsning på unga vinteridrottare. Extra insatser på aktivas hälsa och digitala lösningar för fortsatt nära arbete med aktiva och tränare inleddes också och fortsätter under 2021. Under förra året fick omkring 210 aktiva stöd genom SOK:s idrottssatsningar.


Topp och Talang Länk till annan webbplats.

Talang 2022 Länk till annan webbplats.

Olympisk Offensiv

Specialprojekt som slår hål på vegomyter

Förutom det icke-öronmärkta stödet till SOK:s grundverksamhet så driver SOK även specialprojektet Vego i världsklass tillsammans med Världsnaturfonden som även det är finansierat med pengar från lottköparna i Postkodlotteriet. Projektet pågår fram till 2022 och vill visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat och samtidigt kunna prestera i världsklass.

Läs mer om Vego i världsklass


#Postkodeffekten 

Nästan en miljon människor i Sverige är med i Postkodlotteriet och betalar för en lott varje månad. Detta genererar ett överskott som går till ideella organisationer. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan organisationerna hjälpa fler människor, skydda fler hotade djur, göra fler insatser för klimatet och finansiera fler livsviktiga forskningsprojekt. Det kallas #postkodeffekten. Sök gärna upp hashtaggen på sociala medier så får du se alla fantastiska projekt som kan genomföras med hjälp av dessa pengar. Tillsammans gör vi skillnad! 

Partners

Huvudsponsorer, logotyper