Frida Nevalainen, Peter Reinebo och Jessica Lindell Vikarby med SOK:s check från Postkod. Foto: SOK.

Publicerad 17 mars 2022

Tio miljoner från Postkodlotteriet

Vid Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning stod det klart att 59 ideella
organisationer får dela på 1 032 384 224 kronor från Postkodlotteriet 2022. SOK har fått tio miljoner kronor i icke-öronmärkt stöd det här året.
- Stödet från Postkodlotteriet gör stor skillnad för oss! För de här pengarna kommer vi kunna inspirera fler att utvecklas genom idrott i våra barn- och ungdomsprojekt och stötta Sveriges idrottare som satsar mot OS, säger SOK:s marknadschef Tobias Hauff.

Postkodlotteriet finns till för att stödja ideella organisationer. Hela miljardöverskottet
från lottförsäljningen går till att stärka civilsamhället. Sveriges Olympiska Kommitté är en av de ideella organisationer som får ta del av överskottet som delas ut varje år.

- Eftersom stödet inte är öronmärkt är det extra värdefullt. Vi kan använda pengarna där vi ser att behoven är störst. När OS i Tokyo sköts fram till 2021 och aktiva inte kunde träna som vanligt så lade vi till exempel resurser på digitala omställningar för vårt resursteam så de kunde fortsätta stötta de aktiva i deras OS-satsningar på distans, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef.

SOK kommer även att fortsätta satsa på Olympiadagarna, så att fler barn kan hitta just sin idrott.

Postkodlotteriet har sedan starten 2005 delat ut över 13,5 miljarder till ideella organisationer. Sedan starten av samarbetet har SOK tagit emot drygt 96 miljoner kronor i form av basstöd och pengar till specialprojekt.

Det här gör SOK för pengarna

SOK använder stödet från Postkod på flera sätt.

Olympiadagen inspirerar barn att utvecklas med idrott

Olympiadagarna (som tidigare hette Olympic Day) är en kostnadsfri dag för barn och ungdomar fylld av idrott, glädje och inspiration. Olympiadagen genomförs av lokala arrangörer runt om i Sverige där ortens idrottsföreningar får en chans att låta barn prova på deras verksamhet. Förhoppningen är att varje barn ska kunna hitta en idrott som passar just dom. Totalt har 243 Olympiadagar genomförts sedan starten 2011. Cirka 168 000 barn har provat på idrotter hos 2254 lokala idrottsföreningar.

Topp och Talang ger idrottare möjlighet att satsa

Genom stödprogrammet Topp och Talang ges svenska idrottare en möjlighet att nå världstoppen genom att göra en hundraprocentig satsning på sin idrottskarriär, oavsett den egna idrottens eller sin egen ekonomi. I utvecklingssatsningen Talang 2022 har unga talanger i sommaridrotterna fått utvecklas i sin egen vardag tillsammans med sin hemmatränare och göra dem bättre rustade för steget upp på internationell seniornivå. Under 2020 lanserades också Olympisk Offensiv som är motsvarande satsning på unga vinteridrottare. Extra insatser på aktivas hälsa och digitala lösningar för fortsatt nära arbete med aktiva och tränare inleddes också och fortsätter under 2022. Under förra året fick omkring 210 aktiva stöd genom SOK:s idrottssatsningar.

Specialprojekt som slår hål på vegomyter

Förutom det icke-öronmärkta stödet till SOK:s grundverksamhet så driver SOK även specialprojektet Vego i världsklass tillsammans med Världsnaturfonden som även det är finansierat med pengar från lottköparna i Postkodlotteriet. Projektet pågår fram till och med 2022 och vill visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat och samtidigt kunna prestera i världsklass.

#Postkodeffekten

Postkodlotteriet genererar ett överskott som går till ideella organisationer. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan organisationerna hjälpa fler människor, skydda fler hotade djur, göra fler insatser för klimatet och finansiera fler livsviktiga forskningsprojekt. Det kallas #postkodeffekten. Sök gärna upp hashtaggen på sociala medier så får du se alla fantastiska projekt som kan genomföras med hjälp av dessa pengar. Tillsammans gör vi skillnad!

Partners

Huvudsponsorer, logotyper