Orienteraren Tove Alexandersson med förbundskapten Håkan Carlsson och simmaren Sarah Sjöström med förbundskapten Ulrika Sandmark under Tränare 2020:s sista träff på Hotel Clarion Sign i Stockholm. Foto: SOK

Publicerad 28 september 2020

Mästarperspektiv när Tränare 2020 examinerades

Sveriges tränarelit genomförde i helgen sista steget i SOK:s utbildningsprogram som syftar till att höja kvaliteten hos tränare i de olympiska sommaridrotterna.

Under hösten 2018 drog SOK i gång tränarprogrammet Tränare 2020 med fokus på träning och prestationsutveckling för att möta världstoppen. 61 tränare för Sveriges bästa idrottare och mest lovande talanger inom 20 idrotter har under två år träffats vid sju tillfällen med specifika teman. Målet har varit att öka svenska tränares kunskaper inom träning och prestationsutveckling, ge mer insikt i modern teknik och de senaste forskningsrönen samt uppmuntra till erfarenhetsutbyte och inspiration mellan idrotter och andra forskningsområden.

I september 2020 genomfördes den sjunde och avslutande träffen på Hotel Clarion Sign i Stockholm. Temat var genomförande.

Två personer sitter på ett podium och pratar inför publik.

Sarah Sjöström och Ulrika Sandmark i diskussion med tränarna i programmet Tränare 2020 om Sarah karriär och träningsupplägg. Foto: SOK

Olika vägar till Sveriges största framgångar

Tränarna fick möjligheten att ta del av uppläggen bakom två av Sveriges mest framgångsrika idrottare både från den aktives och landslagsledningens perspektiv. Under lördagen från orienteraren Tove Alexandersson och förbundskapten Håkan Carlsson och på söndagen från simmaren Sarah Sjöström och förbundskapten Ulrika Sandmark. Unika inblickar som visar att det finns flera vägar till toppen på prispallen.

En kvinna står framför en skärm som visar upp ett årligt tävlingsprogram färglagt i olika färger.

Orienteraren Tove Alexandersson visar upp sin träningsplanering för fjolåret som innehåller satsningarna på både skidorientering och orientering under tränarutbildningen Tränare 2020. Foto: SOK

Tove Alexandersson står för sin egen träningsplanering och upplägg när det gäller allt från teknik till formtoppning. Och det för såväl skidorientering och skidalpinism som för skyrunning och orientering. För Sarah Sjöströms del har hennes tränare alltid varit en viktig person när det gäller hennes satsning, Carl Jenner var den som mellan 2008 och 2016 stod för både tränings- och tävlingsupplägg. Därefter tar hon tagit en större del i tävlingsplaneringen, men träningsupplägget överlåter hon till sin nuvarande tränare Johan Wallberg. En gemensam nämnare för våra i dag kanske mest framgångsrika sommaridrottare är att de har lyckats hålla sina långa karriärer relativt fria från skador. En av anledningarna kan vara att de båda har en uppenbar förmåga att lyssna till sin egen kropps behov för återhämtning och vila. Tove Alexandersson tackar sina föräldrar som präntat in hennes mantra att aldrig träna med sjukdom eller smärta och att ta tag i problem direkt när de uppenbarar sig.

Vésteinn Hafsteinsson om sin resa från 14-årig diskuskastare på Island till en av världens bästa diskustränare. Foto: SOK

Prata med dina aktiva

Diskustränaren Vésteinn Hafsteinsson och den norske förbundskapten i rodd, Johan Flodin, delade sina framgångskoncept som tränare som inbringat många mästerskapsmedaljer från flera aktiva över tid. Båda har väl utprövade system som grund för sina upplägg men poängterar hur viktigt det är att göra anpassningar för varje individs unika förutsättningar.

- Daniel Ståhl har året uppdelat på två grundträningsperioder trots att han inte har någon inomhussäsong. Varför då? Jo, för att det är Daniel Ståhl och det ska vara rock´ n roll att träna, säger Vésteinn Hafsteinsson.

De underströk också båda två att det är centralt att skapa ett nätverk med resurspersoner på områden runt om den aktive. För Flodin har tagit mycket hjälp från norska Olympiatoppens experter på områden utanför tränarens egna kunskaper såsom fysioterapi, nutrition, medicin, motorik med mera medan Hafsteinsson har fått mycket hjälp från SOK:s resursteam under senare delen av sin tränarkarriär. I starten av hans tränarkarriär såg han till att skaffa sig vänner inom rätt område som kunde hjälpa honom och hans aktiva. Hafsteinsson skickade med flera passningar till tränarna i rummet: lämna inget någonting åt slumpen, sluta gnälla och viktigast av allt - prata med era aktiva och låt dem höra att ni tror på dem.

Under hela utbildningens gång har gänget i Tränare 2020 haft tillfällen med gruppdiskussioner för att reflektera och tillämpa föreläsningarnas teman i sin egen tränarsituation. Foto: SOK

Andra föreläsare under helgens träff var sportchefen för alpint, Tommy Eliasson Winter, som delade med sig av det alpina landslagets förberedelser inför framgångarna i PyeongChang 2018 där de tog två guldmedaljer. Sanjay Verma från Jensen Sleep gav gruppen en andra lektion i bättre sömn med fokus på att hantera jet lag, tupplur som återhämtning och matvanor för bra sömn. Olle Anfelt från SOK tog statistiken från 20 år av olympiska utvärderingar till hjälp för att föra fram budskapet om hemmatränarens roll i Sveriges olympiska framgångar genom att de tillsammans med de aktiva utgör verksamhetens hjärta.

Tränare 2020 unikt i sitt slag

SOK:s ansvarige för utbildningen Tränare 2020, professorn i idrottsvetenskap H-C Holmberg, har haft fokus på att sätta ihop en utbildning av högsta kvalitet, med vetenskaplig grund och som är noggrant anpassad för målgruppen som tränar Sveriges bästa idrottare. Av utbildningens 52 föreläsare har 18 stycken varit professorer eller doktorer på sitt område, 15 har varit tränare på världsnivå och sju stycken har varit aktiva mästare i olympiska eller icke olympiska idrotter.

- Det har varit en fantastisk utbildning. De har verkligen valt de allra bästa inom varje område och det är väldigt inspirerande. Vi har också fått ett riktigt bra nätverk av tränarkollegor under kursen, säger Sebastian Matamoros, cykel BMX.

- Det har varit en boost att känna att SOK satsar och tror på oss som tränare. Förhoppningsvis kommer det ge resultat i framtiden, säger Björn Amb, friidrott.

FAKTA/ Tränare 2020 i siffror

  • Antal träffar: sju stycken.
  • Totalt antal utbildningsdagar: 14 dagar.
  • Antal unika föreläsare: 52 stycken.
  • Föreläsarnas sammansättning: 18 stycken forskare (13 stycken proffessorer, fem stycken PhD), 15 stycken tränare, sex stycken olympier, en världsmästare i icke olympisk idrott
  • Närvaro: 85% (n=47)

Deltagarna i Tränare 2020 under första träffen 2018. Foto: SOK

FAKTA/ Här är tränarna som genomgått Tränare 2020

  • Badminton: Jens Eriksson, Tim Foo, Max Fonseca.
  • Beachvolleyboll: Rasmus Jonsson.
  • Bordtennis: Peter Blomkvist, Daniel Ellerman (parasport).
  • Boxning: Anna Laurell Nash.
  • Brottning: Jimmy Samuelsson, Jalmar Sjöberg, Leonard Östlund, Marcus Axelsson, Mikael Pettersson, Neno Jovanovic, Cornelia Kronvall, Jan-Olov Öhlen.
  • Cykel: Fredric Ericsson MTB, Alexander Wetterhall landsväg, Sebastian Matamoros BMX, Emma Stenberg (parasport).
  • Modern Femkamp: Svante Rasmuson.
  • Friidrott: Björn Amb spjut, Anders Axlid diskus, Erik Svensson sjukamp/längd, Mattias Jons slägga, Staffan Jönsson kula, Patrik von Corswant höjdhopp, Magnus Olsson (parasport).
  • Fäktning: Grigori Beskin, Henrik Lundegard.
  • Gymnastik Trampolin: Per Holgersson.
  • Judo: Johan Berg, Carin Hamnlund, Peter Andersson.
  • Kanot: Åsa Eklund, Markus Oscarsson, Peter Orban, Mats Johansen, Thomas Edhag, Susanne Gunnarsson.
  • Ridsport: Fredrik Bergendorf fälttävlan, Henrik Ankarcrona hoppning.
  • Rodd: PerOlof Claesson, Leif Johansson, Annelie Birkeholm.
  • Segling: Daniel Birgmark, Martin Strandberg.
  • Simning: Johan Wallberg, Sverker Maltesjö, Karl Gårdström, Leo Sandberg, Christian Johansson, Marcus Åradsson, Lena Antlöv, Emil Johnsson, Andreas Jonerholm (parasport).
  • Simhopp: Peter Falkman, Brian Bungum.
  • Skyttesport: Paul Larm, Pernilla Svensson (parasport).
  • Skateboard: Casper Plass.
  • Triathlon: Marcus Wernström.

FAKTA/ Alla tematräffar i utbildningsprogrammet Tränare 2020

  • Atletism – styrka – power
  • Reaktionsförmåga – acceleration – snabbhet – ”spänst”
  • Uthållighet
  • Rörelse – teknik – biomekanik
  • Hållbarhet – belastning vs recovery
  • Taktik och prestationsanalys
  • Genomförandet

Partners

Huvudsponsorer, logotyper