Therese Alshammar föreläste under SOK:s tränarutbildning. Foto: SOK.

Publicerad 28 oktober 2019

Erfarenhet av 35 tränare

Therese Alshammar hade 35 olika tränare under sin sagolika simkarriär. Så när SOK:s tränarutbildning behövde någon som skulle föreläsa om hur man motiverar en idrottare var valet självklart.
- Jag stod på toppen av min förmåga när jag var 22 år, men lyckades sedan förlänga mitt prestationsfönster i 16 år till, förklarar hon.

Under en enastående simkarriär deltog Alshammar i sex olympiska spel, slog sammanlagt 14 världsrekord och samlade på sig 73 internationella mästerskapsmedaljer.

Vägen till framgång? Den var aldrig spikrak.

- Man måste våga misslyckas. Trots alla medaljer har misslyckats flera gånger än jag lyckats, säger Alshammar.

För att hålla motivationen uppe bytte Alshammar ofta miljö, tränare och upplägg.

- För mig blev det oerhört viktigt att kunna skilja på resultatmål och processmål för att kunna bibehålla motivationen under hela min karriär. Jag kunde exempelvis fokusera på att göra världens bästa starter och inte bara på att vinna den där guldmedaljen. Om man bara har guld som mål är risken stor att motivationen försvinner, oavsett om du når målet eller inte.

Alshammar lyfte också fram förmågan att kunna på slå av och på, för att få tid för återhämtning efter träning. Teamet för SOK:s träningsutbildnings femte träff var just hållbarhet – att kunna uppnå och upprepa framgång. Och en holistisk syn på idrottaren var genomgående för alla föreläsare.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo talade om vikten av att bibehålla det inre drivet, både för aktiva och för ledare. SOK:s läkare Per ”Pliggen” Andersson och SOK:s fysioterapeut Jörgen Sandberg talade både om hur man håller sig hel och frisk, och vilka de viktigaste varningssignalerna kan vara. Samt hur man kommer tillbaka efter en skada.

- Vi måste ändra vår syn på rehab. Det går aldrig att rehabba sig till prispallen, men om kroppen har svikit dig genom en skada så måste ju målet vara att komma tillbaka ännu starkare, inte bara komma tillbaka till samma nivå, sade Sandberg.

Den australiska forskare Shona Halson fanns med på länk från Brisbane och kunde tydligt visa på sambandet mellan återhämtning och prestationsförmåga, särskilt hur viktigt sömn är för en elitidrottare.

- Vi ställer klockan för att vakna, vi borde ställa klockan för att gå och lägga oss också. All forskning visar att en elitidrottare behöver en bra sömn och en bra återhämtning för att kunna prestera, sade Halson.

SOK:s nutritionist Linda Bakkman fyllde på med kosten avgörande vikt för att skapa rätt prestationsmiljö och Rikard Grip, chef för OS-förberedelser på SOK, talade om vikten av detaljkunskap och konsten att göra en årsplanering. Judons landslagschef Robert Eriksson föreläste om hur livspusslet går att få ihop och förre hockeystjärnan Mikael Renberg, numera fysioterapeut, kom med insikter om hur ändrade livsvanor kan förändra karriärer.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper