Emma Johansson under SOK:s uppladdningsläger på Playitas, Fuerteventura, inför sommar-OS i Rio de Janeiro 2016. Foto: TT

Publicerad 25 januari 2019

Uthållighet på schemat för Tränare 2020

Det gäller att vara uthållig. Det är givet i ett linjelopp på cykel, men egenskapen är heller inte oviktig för att kunna hålla full fart under slutet av ett 100-meterslopp eller för upprepat högintensivt arbete under en brottningsmatch.
- Vårt mål med Tränare 2020 är att bra ska bli bättre. Vi vill ge mer kunskap för att underlätta vägval i träningen, säger H-C Holmberg, professor i idrottsvetenskap, som leder SOK:s utbildnings- och utvecklingsprojekt.

H-C Holmberg. Foto: SOK

H-C Holmberg. Foto: SOK

Totalt ingår drygt 60 svenska elittränare i projektet som syftar till att öka kvalitén hos svenska tränare i de olympiska sommaridrotterna. Totalt kommer det att bli sju kurstillfällen innan det är dags för OS i Tokyo 2020. Under de första två träffarna i höstas har tränarna lärt sig om maximal och explosiv styrka och acceleration/snabbhet. Nu i slutet av januari står aerob och anaerob uthållighet på schemat.

- Vi utgår från de färdigheter och kvaliteter som är centrala för att prestera i olympiska sommaridrotter och har en tvärvetenskaplig utgångspunkt. Nu i helgen kommer vi bland annat att ha ett erfarenhetsutbyte om den aeroba kapacitetens betydelse för återhämtning, säger H-C Holmberg.

Hittills under utbildningen har JAS-piloter talat om hur man tränar upp förmågan att förutse vad som kommer att ske och hjärnforskare berättat om de senaste forskningsrönen rörande reaktionsförmåga. Under träffen nu i januari kommer flera världsledande professorer.

- Vi vill ha en mix mellan idrottsforskare som ger en bred bild, men även att förmedla sina specialiteter. I Tränare 2020 får vi en blandning av ledande forskare, elittränare, SOK:s resursteam och aktiva på elitnivå. Alla har unik och värdefull kunskap, säger H-C Holmberg.

Trots den enorma mängden av specialiserad information är huvudbudskapet ändå att hitta tillbaka till grundträningen.

- Det gäller att hålla det enkelt. Generellt i idrotten kan det ibland vara en vinst i att lansera någonting nytt för att undvika monotoni, men viktigt att inte tappa grundträningen.

När Tränare 2020 haft examen under våren 2020 kommer det att utmynna i en bok om svensk olympisk träningslära.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper