Publicerad 23 mars 2016

Alexandra Engen är tillbaka

Alexandra Engen – dubbel världsmästarinna i mountainbike – är tillbaka efter ett längre uppehåll på grund av utbrändhet. Den här gången är hon dock även beredd med bromsen om det skulle behövas.

- Jag måste vara lyhörd för vad kroppen säger hela tiden. Det handlar om ständiga avstämningar och att ha fingertoppskänsla. Men jag är väldigt motiverad och tycker att det är roligt igen. Jag har verkligen längtat efter att få vara idrottare, säger Alexandra Engen.

Att hon en dag skulle komma tillbaka till cykelsporten kände hon aldrig något tvivel över. Visst ställde hon sig själv frågan ärligt några gånger under sjukdomstiden. Svaret, berättar hon, kom dock alltid lika snabbt: ”Det är klart att jag ska tillbaka!”. Men dagens Alexandra Engen har lärt sig en del läxor på vägen. Huvudmålet i dag är att vara hel och frisk och att långsiktigt sträva mot uppsatta målsättningar. Inträffar till exempel skador – vilket har skett - så sätter hon numera målet på paus för tillfället och börjar fokusera på uppsatta delmål istället.

Nu väntar en intensiv tävlingsperiod. På programmet står bland annat UCI MTB World Cup. En tävling som avgörs i australiensiska Smithfield Mountainbike Bike Park i Cairns regnskogar. Men Alexandra har även ett par andra höjdpunkter att se fram emot. Den andra helgen i maj arrangeras nämligen EM på hemmaplan i Huskvarna.

-Det ska verkligen bli superkul! Då kan alla nära och kära som varit med på min resa tillbaka komma och titta.

Och så följer det ju som bekant även ett annat mästerskap på andra sidan sommaren. Deadline för OS-uttagningarna i mountainbike är satt till den 25 maj. Alexandra har redan gjort två OS – men vill väldigt gärna göra ett tredje.

-Ja, det är den största idrottsfesten som finns. Det är klart att jag vill dit, det vore hur roligt som helst. Bara det att man kan samla alla världens folk utan att de slår ihjäl varandra är ju ett litet mirakel i sig, säger Alexandra Engen.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper