Publicerad 25 juni 2015

Hemmanationen dominerade i cykelgrenarna

Cykelnationerna Italien och Frankrike lämnade OS i London med svansen mellan benen – en ynka medalj vardera medan hemmanationen Storbritannien för det andra spelet i rad blev bästa nation med totalt åtta guld, två silver och två brons.

Sju guld, ett silver och ett brons togs i den spektakulära velodromhallen i Olympic Park. Cykel var en av de sporter som Storbritannien prioriterade efter medaljfiaskot i Atlanta 1996. En satsning som betalat sig i två spel i rad. Men det är också ur svenska ögon sett en enorm ekonomisk satsning som gjort detta möjligt.

Herrarnas linjelopp var trots alla förväntade framgångar i velodromhallen det stora numret. Det var här hemmaikonen Mark Cavendish skulle ta guld efter en spurtuppgörelse. För alla var medvetna om att i en spurt var Cavendish näst intill oslagbar.

Över en miljon människor kantade banan i London med mål på The Mall. Loppet blev dramatiskt med en mängd utbrytningar som startade redan 20 minuter in i loppet. Med bara fem man från varje nation mot normalt sett nio kunde britterna till slut inte hjälpa fram sin favorit. När tempospecialisten Fabian Cancellara gick loss såg det ut som om han skulle kunna soloköra den sista biten in mot mål. Men i en kurva satsade han för mycket och gick omkull vilket öppnade upp för Rigoberto Uran, Colombia, och kazaken Aleksandr Vinokurov.

Kazaken vann spurten men det var en inte alltför populär vinnare. Många hade inte glömt att han nu var tillbaka efter en dopingavstängning. Cavendish, jo, 29:a cirka 30 sekunder efter segraren var knappast det som storpubliken kommit för att se.

Gustav Larsson under tempoloppet. Foto: Jack Mikrut/SOK

Bättre brittisk lycka i herrarnas tempolopp

När inte Cavendish lyckades med sitt guldmål gick det desto bättre i tempoloppet för britterna. Bradley Wiggins var favorit och han höll också för favoritskapet. Det 44 kilometer långa tempoloppet blev en enda lång uppvisning för den omåttligt populäre britten. Segermarginalen blev 40 sekunder.

Silvermedaljören från Peking, Gustav Larsson, var med i loppet den första milen. Men då gick kedjan av och Gustav stöp i asfalten och alla tankar om en OS-medalj fick skrinläggas. Trots fallet kunde Gustav kämpa sig till en 16:e plats.

Det svenska linjeloppsdamerna: Isabelle Söderberg, Emilia Fahlin och Emma Johansson. Foto: Maja Suslin/TT

Två sjätteplatser för Sverige

Emma Johansson som tog silver på landsvägsloppet i Peking var det främsta cykelhoppet i den svenska truppen. Emma låg länge bra med i täten, men lyckades inte följa med täten drog upp tempot inför slutspurten. Den holländska storfavoriten Marianne Vos vann loppet efter en spurtstrid. Tvåa var brittiskan Elizabeth Armitsted och trea slutade ryskan Olga Zabelinskaja. Emma fick till slut nöja sig med en sjätteplats.

Om Emmas sjätteplats var något av en besvikelse så var Alexandra Engens en desto gladare överraskning. Alexandra hade inte fått optimala förberedelser inför London med en knäskada under SM i juli.

Alexandra Engen. Foto: Maja Suslin/TT

Under första halvan av loppet låg Alexandra runt 15:e platsen. De sista två varven började Alexandra avancera i fältet och kunde slutligen köra i mål på en sjätteplats.

Guldet vanns av fransyskan Julie Bresset som ledde hela loppet igenom. Tyskan Sabine Spitz blev tvåa och amerikanskan Georgia Gould slutade på en tredjeplats.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper