Gustav Larsson

Cykel

Redan vid inspektionen av banan, hösten 2007, förstod Larsson att han skulle ha en bra chans, men han valde att ligga lågt.
För de initierade var OS-medaljen inte riktigt lika oväntad. I VM 2004 blev Gustav fyra och på tempoetapperna i de stora loppen ligger han ständigt med i det övre skiktet. Han blev bland annat den förste svensk att nå en Pro Tour-prispall då han blev trea på Eneco Tour of Benelux 2007. Dessutom hade ”Silver-Gurra” fått ett färskt formbesked några veckor före OS då han vann sitt första proffslopp, tempoetappen på Post Danmark Rundt. Det var bara en sak som bekymrade Gustav inför loppet, det var skalmarna på glasögonen. Dom störde honom när han satt lågt i tempobågen. Gustav bad istället om hjälp att försöka ordna ett visir till hans tempohjälm.

– I exakt tre timmar gick vi (Larsson och ledaren Anders Danielsson) runt i alla butiker vi hittade i Yanqing och letade lämpliga förpackningar att bygga ett visir av.

– Till slut fann vi att den genomskinliga plasten på en Barbie-kartong skulle kunna passa, och med sax, superlim och lite tejp kunde landslagets mekaniker Daniel Rosdahl fixa ihop hjälmen. Visiret blev perfekt. Kartongen slängde man. Inte dockan, den fick den färska silvermedaljvinnaren Emma Johansson.

Efter att på plats ha testat OS-banan flera gånger valde Gustav Larsson slutligen att gå på tunga växlar. Efteråt förklarade han:

– Jag var rädd att tappa för mycket i watt om jag gick på lätta växlar. Det fungerade. Vid första mellantiden var Gustav bra med utan att själv ha en aning om det. Han ville nämligen inte ha några tider, ”jag tar i allt vad jag kan ändå”, menade han. Vid varvningen hade han däremot inte en chans att undgå läget:

– Det stod ”-37 sekunder”, och då förstod jag att det gick fort, sa han. I stigningen på andra varvet åkte han ikapp Kim Kirchen och var nära att passera den starke ryssen Vladimir Karpets, som startat fyra minuter före. När det sedan vände hemåt för sista gången var han i guldläge, sex sekunder före storfavoriten Fabian Cancellara. Men precis som på första varvet var schweizaren fullständigt överlägsen i nedförskörningen och den tunne Larsson tappade drygt 40 sekunder. Efter den heroiska prestationen förklarade han sitt upplägg:

– Jag gav allt. Precis allt. Medalj är inget man snackar om i förväg, men jag har själv vetat vilken kapacitet jag har så jag bestämde mig för att ge hundra procent direkt. Då kan det lika gärna gå åt helvete. Denna dag besegrade han sin smärta och samtliga konkurrenter utom den oövervinnliga tempohästen Cancellara. Efter OS-medaljen har Gustav fortsatt att prestera på högsta nivå, 2009 tog han en silvermedalj (tempo) i VM, 2010 vann han även den avslutande tempoetappen (15 km) på Giro d’Italia. Fram till 2010 har han tagit sex SM-guld.
KÄLLA: Olympiaboken

Fakta

  • Familj: Sambo med Veronica Andréasson
  • Förening/klubb: Skoghalls CK/Fassa Bortolo, ITA 2004, Skoghalls CK/Team Saxo Bank, DEN 2008, Skoghall CK/Vacanselell-DCM Pro cycling Team, NED 2012
  • Födelseort: Gemla
  • Född: 1980-09-20

OS-medaljer

Peking 2008

  • Tempolopp

Resultat

London 2012

  • 16:e Tempolopp
  • 76:e Landsvägslopp

Peking 2008

  • 2:a Tempolopp
  • 23:e Landsvägslopp

Aten 2004

  • 69:e Landsvägslopp

Partners

Huvudsponsorer, logotyper