Publicerad 29 januari 2016

WADA synar syrgasmaskerna

Idag tar WADA:s grupp, som är ansvariga för dopinglistan, upp frågan om syrgasmasker vid träning och tävling.

WADA informerade om det i ett mail under gårdagen. Det är efter agerandet från Italiens och Sveriges Olympiska Kommittéer och nu också från Norge som WADA lagt till frågan på agendan för dagens möte.


När gruppen tidigare behandlat syrgasfrågan har man dels ansett att metoden inte har någon påvisbar effekt på lågland dels att det inte går att kontrollera användning vid träning i efterhand. Att den har effekt på höghöjd är uppenbart.

WADA har i första hand sett syrgasmaskerna som en etiskt tveksam metod och har rekommenderat de internationella specialförbunden att förbjuda metoden i sina tekniska regler.

Det har inte internationella skidförbundet gjort, så de har själva ett ansvar för situationen.

WADA har nu också fört frågan till sin etiska kommission för behandling vid ett senare tillfälle.

- Det här är inte en ny fråga, säger Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande och truppchef för OS-truppen vid OS i Salt Lake City 2002 och fortsätter:

- Vid OS i Salt Lake hade vi en del tränare och tekniker boende på ett hotell i bergen nära skidstadion i Soldier Hollow. Det var fler trupper som hade folk på samma hotell. Någon dag före OS-invigningen kom hotellets personal med en leverans av syrgastuber och masker till oss. Det var ett misstag. Det var ett annat land som skulle ha utrustningen, men vi förstod vad som var på gång.

- Samtidigt gick det rykten om att det fanns lag som planerade att ha syrgasmasker i båsen för att användas vid byten under ishockeymatcher.

- Vi tog direkt kontakt med IOK, som snabbt beslutade att förbjuda metoden under OS, sin egen tävling. Efter OS blev det en fråga för WADA och för de internationella förbunden.

- Återstår att se vad WADA kommer fram till vid dagens behandling av frågan.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper