Damernas linjelopp i Peking 2008. Foto: Jack Mikrut, SOK

Publicerad 4 september 2015

Så funkar cykeltävlingarna i Tokyo 2020

Lär dig mer om förutsättningarna för de olika cykelgrenarna under OS i Tokyo 2020.

Landsvägloppen

Både herrar och damer tävlar i två landsvägsgrenar: linjelopp och tempolopp.

Linjelopp

I linjeloppet startar alla samtidigt och det gäller att komma först i mål för att vinna guld. I Tokyo 2020 startar linjeloppen i Musashinonomori Park. Herrarnas bana är mer än 250 km lång och damernas är mer än 130 km.

Tempolopp

I tempoloppet tävlar deltagarna istället mot klockan. Deltagarna startar individuellt från en upphöjd ramp med 90 sekunders startintervaller. Det är inte tillåtet att ligga i vinddraget bakom en annan tävlande. Vinnaren av loppet är den som kommer i mål med snabbast tid. Damerna kör en bana som är omkring 30 km lång och herrarna cyklar cirka 50 km.

Länkar till bansträckningarna i Tokyo 2020

Linjeloppens bansträckningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tempoloppens bansträckningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bancykel

Bantävlingarna i Tokyo 2020 körs i Izu velodromen med sex grenar för damer och sex för herrar.

Individuell sprint

Den individuella sprinten är en utslagningstävling med heat där två cyklister tävlar mot varandra under två till tre varv. De två cyklisterna i finalen vinner guld- respektive silvermedaljen medan de som blir utslagna i semifinalen kör ett lopp om bronset. Innan finalloppen körs ett kval där varje cyklist kör ett flygande 200 meterslopp.

Lagsprint

I lagsprinten startar tre (herrar) eller två (damer) cyklister samtidigt. Varje cyklist drar ett varv var för att sedan släppa förbi nästa lagkamrat. Tiden tas när sista cyklister som drar passerar mållinjen. Först kör alla lag enskilt och därefter ställer de två bästa lagen upp till en final (tredje och fjärde snabbaste lag kör lopp om bronsmedaljen). Vid finalerna ställer lagen upp på var sin sida om banan, startar samtidigt och laget som först genomför varven vinner.

Lagförföljelse

Två lag om fyra (herrar) eller tre (damer) cyklister startar stillastående från startgrind på varsin sida om banan. Vinnarna är det lag som antingen kör ikapp det andra laget eller har snabbaste tiden. Damernas lopp är 3 000 m och herrarna 4 000 m.

Keirin

I Keirin startar tre till sju cyklister samtidigt och kör de första 1 400m bakom en så kallad Derny, en farthållande motorcykel. Dernys ökar successivt farten från 30 till 50 km/h (herrar) eller 25 till 45 km/h (damer). Efter att ha legat bakom Dernys släpps fältet fritt under loppets sista 600-700 meter som normalt avgörs i en spurt.

Madison

Madison är ett masstartslopp över 25-50 km för tvåmannalag. En cyklist från varje par tävlar i taget, oftast ett par varv, medan den andra cyklisten vilar cyklandes ovanför den så kallade "stayerlinjen" som är utanför tävlingsområdet. Under loppet genomförs ett antal poänggivande spurter. Det vinnande paret är de som genomfört flesta varv och om det är flera par på samma antal varv avgör poängen.

Omnium

Omnium består av fyra grenar som avgörs under en dag där åkarna samlar poäng i de olika grenarna. De fyra grenarna är stratch (ett masstartslopp där första cyklisten över mållinjen vinner), tempolopp (Tokyo 2020 är första gången som grenen ingår, ledande cyklister vid varje varv får poäng), elimineringslopp (sista åkaren vart annat varv får lämna tävlingen) och poänglopp (masstartslopp över cirka 30 km där poäng fördelas under hela loppet)

BMX-tävlingarna under Världsungdoms-OS i Nanjing 2014. Foto: IOK:s arkiv

BMX

I Tokyo 2020 är första gången som det finns två BMX-grenar med på OS-programmet, racing och freestyle park.

Racing

I racing tävlar åtta cyklister tävlar på enkelt utrustade specialcyklar och kör på en specialbyggd bana som är omkring 350 meter lång. Man kör ett varv. Banan har flera kurvor, både långa och tvära och dessutom flera hinder som ska passeras så snabbt och effektivt som möjligt. Tävlingen körs i tre kvalificeringsheat, semifinal och finaler om guld/silver och brons/fjärdeplats.

Tävlingen börjar med ett seedningslopp där varje åkare kör ett varv på banan individuellt på tid. Tiderna ligger sedan till grund för åkarnas seedning till kvarts- och semifinalerna där de fyra främsta kvalificerar sig för nästa omgång.

Freestyle park

De tävlande gör tricks som bedöms av ett antal domare, utifrån svårigheter, originalitet, stil och genomförande. Åkaren med högst poäng vinner.

Damernas Mountainbiketävling på Europeiska Spelen i Baku 2015. Jenny Rissveds ligger i tätklungan. Foto: IOK:s arkiv

Mountainbike

I olympisk mountainbike tävlar man i Cross-country, det vill säga en bana som är uppbyggd i terrängen med olika hinder. I starten seedas åkarnas ordning beroende på deras aktuella världsranking. Banans längd är 5 km lång och tävlingen går över flera varv. Tekniska svårigheter i form av stenkistor, hopp och dropp förekommer. Den åkare som kommer först i mål efter fullgjorda antal varv vinner guldet.

Källa: https://scf.se/ Länk till annan webbplats.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper