Den officiella logon för Världsungdoms-OS i Buenos Aires

Publicerad 18 augusti 2015

Argentina satsar stort mot 2018

I vinter är det dags för Världsungdoms-OS i Lillehammer. Men redan nu är planering igång för nästa sommarversion som kommer att gå av stapeln i Buenos Aires 2018. IOK:s koordinationskommitté har precis avslutat sitt andra besök i staden.

På IOK:s kongress för en månad sedan godkändes det sportsliga programmet där många nya ungdomliga inslag kommer att göra olympisk premiär, som BMX freestyle, beach handboll, kiteboard och cross country löpning.

Spelen kommer att genomföras i ett så kallat ”kluster koncept” med fyra dedikerade områden i staden som samlar ihop tävlingarna och som samtidigt kommer att bjuda den unga publiken och dess familjer på sport uppvisningar, musik, kultur och olympisk utbildning.

Spelens deltagarby kommer att ligga i söderna delen av Buenos Aires, i ett område som stadens styre utpekat för behov av urban utveckling. Det kommer bli en tät by där man räknar att över 65 procent av de deltagande 4.000 aktiva kommer att kunna gå till sina tävlingsarenor.

Världsungdoms-OS andra stöttepelare vid sidan av tävlingarna är utbildningsprogrammet Learn & Share som i Buenos Aires inte bara kommer rikta sig till de deltagande ungdomarna utan även till hela landets skolor.

Landet Argentina, dess olympiska kommitté och organisationskommitté har större syften med att arrangera YOG än enbart 12 dagar av tävlingar. De vill använda spelen som en katalysator för urban och social utveckling för att inspirera ungdomar runt om i landet att börja idrotta och samtidigt hitta nya unga idrottstalanger ute i landet.

Redan på det här senaste året har organisationskommittén nått över 850.000 besökare och nästan 100.000 unga deltagare med 163 idrotts, kultur- och utbildningsevenemang runt om i staden.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper