Publicerad 11 augusti 2015

Här är förebilderna under YOG 2016

Idag, den 11 augusti offentliggör IOK listan på de 15 aktiva som kommer fungera som förebilder (Athlete Role Models) för alla unga deltagare under vinterns Världsungdoms-OS, den 12-21 februari i Lillehammer.

Foto: Getty Images De aktiva har valts ut av respektive vinterförbund i de idrotter som deltar i Lillehammer. Väl där kommer de aktivas huvudsyfte vara att erbjuda stöttning, vägledning och råd till de 1.100 deltagarna på plats.

De aktiva har valts ut av respektive vinterförbund i de idrotter som deltar i Lillehammer. Väl där kommer de aktivas huvudsyfte vara att erbjuda stöttning, vägledning och råd till de 1.100 deltagarna på plats.

Här är de 15 förebilderna:

Eric Alard, Bobsleigh, Franrike
Shelley Rudman, Skeleton, Storbritannien
Anette Sagen, Backhoppning, Norge
Dominique Gisin, Alpint, Schweiz
Hannah Kearney, Puckelpist, USA
Ross Powers, Snowboard, USA
Felix Gottwald, Nordisk kombination, Österrike
Claudia Nystad, Längdskidor, Tyskland
Molly Schaus, Ishockey, USA
Wolfgang Linger, Rodel, Österrike
Rasmus Stjerne, Curling, Danmark
Tora Berger, Skidskytte, Norge
Stéphane Lambiel, Konståkning, Schweiz
Chun Lee Kyung, Short Track, Sydkorea
Christine Nesbitt, Skridsko, Kanada

Förebilderna kommer att finnas på plats i YOG-byn och delta i flera utbildande aktiviteter och workshops i spelens Learn & Share-program som fokuserar på att bland annat utveckla teknik, leva hälsosamt, miljö- och socialt ansvar samt Olympism.

De kommer också finnas bakom scenen under tävlingarna där deltagarna har möjlighet att träffa dem informellt. Det kommer också finnas möjlighet att ställa frågor under föreläsningarna ”Chat with Champions” som är ett frågeforum där deltagarna kan diskutera olika ämnen med förebilderna. Även fans på hemmaplan kommer ha möjlighet att ställa frågor till förebilderna genom chat-sessioner på IOK:s sociala mediakanaler.

Det huvudsakliga syftet med att ha dessa förebilder på Världsungdoms-OS är att låta aktiva dela sina erfarenheter och inspirera unga aktiva till att försöka bli så bra som möjligt både på och utanför tävlingsarenan.

-Programmet med Athlete Role Models är ett sätt att ge tillbaka till idrotten genom att stötta nästa generation av aktiva, både på och utanför tävlingsarenan. Förebilderna har en rikedom av kunskap att dela med sig av tack vare sina framgångsrika karriärer som idrottsmän och kvinnor. De kommer att vara ett fantastiskt stöd till de unga aktiva, som många kommer att uppleva sin första internationella tävling med flera idrotter sammanslaget, säger Angela Ruggiero som är ordförande i IOK:s koordinations kommitte för Lillehammer 2016 och olympisk mästare i ishockey.

Förutom dessa 15 förebilder kommer också IOK:s Aktivas Kommitté, där bland annat svenske Stefan Holm ingår, finnas på plats under spelen och delta i utbildningsaktiviteterna för deltagarna.

Trots att ingen av förebilderna är från Sverige kommer svenskarna ändå ha sin egen förebild på plats, i form av konståkerskan Viktoria Helgesson. Foto: Jack Mikrut, SOK

För svensk del så kommer också konståkerskan Viktoria Helgesson finnas på plats och stötta den svenska truppen i form av Ambassadör för utbildningsprogrammet vid sidan av tävlingarna. Hon är den som kommer ha koll på vilka aktiviteter inom programmet ”Learn and Share” som passar in vid sidan av den svenska truppens tävlingsprogram.

Läs mer om Lillehammer på deras egen hemsida:
http://lillehammer2016.no/ Länk till annan webbplats.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper