Golfen och SOK satsar mot Rio
Det tog mer än ett sekel. Men 2016 i Rio de Janeiro blir golf – äntligen för alla golfälskare – en officiell OS-sport. De svenska förberedelserna för att ta en historisk medalj är redan i full gång.
-Vi pratar mycket om OS. Det är till och med så att några av spelarna nu har förlängt sina karriärer för att försöka komma med, säger förbundskapten Katarina Vangdal.
Många idrotter kämpar hårt för att komma med på OS-programmet. När det gäller golfen så var det tvärtom Internationella Olympiska Kommittén som försökte övertyga sportens representanter om vinsterna med att få en OS-status.
Det gick sådär.
Fixstjärnorna jobbade för OS
Men inställningen skulle ändras med tiden och en dag gjorde fixstjärnor som Annika Sörenstam, Jack Nicklaus och Tiger Woods gemensam sak med de ansvariga för proffstourerna.
2010 – efter en längre tids internt arbete – togs så beslutet. Det var dags att lansera golfen som OS-sport.
-Det fanns då en rädsla för att proffsspelarna skulle ha inställningen att det bara var touren och Masters-tävlingarna som var intressanta. Men så blev det inte. Det vi hör i dag är tvärtom att OS ses som något väldigt stort och att man som spelare har en chans att få vara med om något historiskt. Dessutom kan nu unga golfspelare börja drömma om att ta en OS-medalj i framtiden, säger Katarina Vangdal.
Inspirerade av tennisen
Ett led i att tända OS-lågan hos svenska golfare var att tennisspelaren Thomas Johansson bjöds in på en samling med spelarna för att berätta om sina erfarenheter av att delta i ett OS. Tennisen har ju ett liknande professionellt tävlingssystem som golfen med spel på en tour och ett antal prioriterade Masterstävlingar.
-Thomas sålde in OS med ”hull och hår”, säger Katarina Vangdal.
Nära samarbete med SOK
Att golfen nu blivit en OS-sport betyder också att ett nära samarbete mellan Svenska Golfförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté blivit verklighet.
-Projektet har arbetsnamnet ”OS-satsningen” och det har varit en bra resa. Det är lite som att ingå ett äktenskap, man lär känna varandra med tiden. För oss har det också varit positivt att få SOK som kravställare exempelvis när det gäller arbetet med Fysprofilen, konstaterar Katarina Vangdal.
Svenska Golfförbundet har sedan tidigare ett ”Performance team” där lovande juniorer kan få stöd med olika sportsliga satsningar. Nu får även proffsspelarna hjälp men eftersom det rör sig om högt avlönade idrottsutövare så bidrar de även själva med en del.
Många samarbetsprojekt
-Vi gick tillsammans igenom vad vi kunde erbjuda dem för stöd som de inte redan hade. Det ledde bland annat fram till anlitandet av en välrenommerad norsk puttningsexpert där kostnaderna delas lika mellan oss, SOK och spelarna själva. För juniorspelarna är det gratis. Vi planerar även ett kostprojekt där SOK:s nutritionist Linda Bakkman gör glukosmätningar på spelarna, ett utvecklingsområde vi kommer ha stor glädje av framöver, säger Katarina Vangdal.
OS-samling i januari
I januari 2016 kommer de då OS-aktuella svenska spelarna samlas för en precamp. Och om framgångarna under ungdoms-OS i Nanjing är ett tecken så ser det onekligen lovande ut. Där blev det nämligen guld i lagtävlingen och dessutom en individuell silvermedalj.
-Våra spelare kommer definitivt att ha medaljchans. En bredare målsättning med OS i Rio för golfen är att sprida sporten till delar av världen där den ännu inte är så stor, säger Katarina Vangdal.