17 damspelare deltog på Svenska Golfförbundets läger i Phoenix, USA i januari 2023. Foto: SGF.

Publicerad 12 januari 2023

Golfen siktar mot Paris

När golflandslaget samlade de främsta proffs- och amatörspelarna på damsidan för ett läger så passade SOK på att informera och kicka igång satsningen mot Paris 2024.

17 spelare – från majortävlingvinnarna Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg till nya LPGA-tourstjärnan Maja Stark och Ingrid Lindblad, tvåa på världsrankingen för amatörer - var på plats på Troon North Golf Club i Phoenix för en veckas spel, träning och utbildning.

– Otroligt inspirerande att få ta del av detta läger och att få berätta lite om vägen fram till Paris. Det kommer bli stenhårt om OS-platserna, det kommer vara mer än en handfull spelare som har chansen att ta platserna till Paris och säkert ännu fler som gör upp till Los Angeles 2028 och Brisbane 2032, säger Thomas Engdahl, sportchef på SOK.

Två år att samla rankingpoäng

OS-kvalet är 24 månader långt och det gäller att vara bland de två bästa svenskorna på världsrankingen för att få en OS-plats.
Det finns en möjlighet att skicka fler spelare, så länge det finns tre eller fyra svenska spelare på topp-15 i världen när strecket dras i juli 2024.

Träning både på och utanför banan

Under lägret har det varit ett fullspäckat schema med spel i fokus. De har jobbat med att bli ännu bättre på spelstrategi, tagit reda på mönster vid olika slag in mot green, hur man ökar
kvaliteten i träning och analyserar den. Praktik har varvats med teori med coacher och experter.

Förutom en genomgång av OS-planerna så bidrog SOK även med medie- och budskapsträning.

– Dessa samlingar ger enormt mycket och blandningen av amatörer och proffs inspirerar i båda riktningar. Det var även oerhört värdefullt för oss att Thomas Engdahl och Niclas Green från SOK kunde vara på plats och bidra med ett par nyttiga, roliga och spännande dagar. Det betyder väldigt mycket för våra spelare, det märktes inte minst på alla frågor och bra diskussioner som dök upp, säger förbundskaptenen Katarina Vangdal.

OS i Paris invigs den 26 juli 2024. Golftävlingarna drar i gång under spelens andra vecka. Herrarnas slagtävling är först ut den 1–4 augusti och damerna spelar den 7–10 augusti.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper