Publicerad 17 april 2015

Prio mot Rio: Bra förberedelser

Bra förberedelser är den sista prioriteringen som belyses i artikelserien Prio mot Rio. En mycket viktigt för framgång på OS. Rätt upplägg, praktiska lösningar och trygghet genom att känna till skapar förutsättningar för bra prestationer. Så många aktiva och coacher som möjligt, samt alla grenars headcoacher – ska under 2015, eller i god tid innan OS, ha besökt OS-staden för tävling, träningsläger eller rekognosering.

Det svenska simlandslaget hade ett långt träningsläger i Rio i början av året. Foto: SOK

Simningen är en av flera idrotter som redan har besökt Rio och OS-området samt som dessutom hunnit med ett träningsläger i en annan del av Brasilien. Att ha gjort resan och sett miljön är viktigt. Intryck och kunskap för att veta vad som väntar och kunna skapa energigivande känslor samt bra rutiner och smidiga lösningar i OS-tillvaron.

När det gäller klimatet så ska det normalt inte utgöra något problem för svenska utövare. Under OS kommer det att vara tidig vår i Rio vilket ungefär motsvarar en bra svensk sommar.

Tidsskillnaden – 5 timmar – måste dock hanteras i slutförberedelserna. Anpassat träningsupplägg och väl planerade resor och tillräckligt tidig ankomst till Rio kommer att spela roll när det gäller.

-Våra samlade pre-camps har varit en framgångsfaktor. Där får även de mindre idrotterna tillgång till alla servicefunktioner och OS-truppen stärks som ett lag. I juli 2016 kommer vi att vara på ett träningscenter utanför Lissabon, Rio Major, säger Peter Reinebo, den svenska truppchefen i Rio 2016.

När det gäller resorna till OS och vistelsetiden i OS-byn förklarar Peter Reinebo att erfarenheterna har format konceptet ”Sent in – tidigt ut”. Vanligast är att de aktiva anländer till OS-byn 3-4 dagar innan det är dags att börja tävla. Att gå och trampa för länge i OS-byn skapar lätt onödigt energiläckage. Sedan finns det vissa idrotter – som segling, skytte och ridsport – som måste vara på plats en längre tid innan för att träna på tävlingsarenan. För dem kan en lösning vara att åka iväg ett par dagar och sedan komma tillbaka lagom till tävlingen. Det gäller att hitta sin av- och påknapp och slå på först när det verkligen börjar dra ihop sig.

Väl på plats så är den goda stämningen som byggs i en svensk OS-trupp väldigt viktig. Något som både ger inspiration och trygghet inför prestationerna. Det handlar både om att aktiva och ledare från olika idrotter känner varandra lite redan innan och att man hjälps åt att skapa en god och förväntansfull känsla.

- Att ordna ett trivsamt ”svenskt vardagsrum” i OS-byn är också en viktig åtgärd liksom att ge positiv service och tid till de som behöver, säger OS-truppens chef Peter Reinebo.

Ett och ett halvt kvar till OS i Rio, det kan ses som både lång och kort tid – beroende på vilket perspektiv man har. För ledningsteamen i de olika idrotterna gäller nog det sistnämnda. En rad frågor behöver redan vara besvarade eller besvaras omgående för att hinna planeras i god tid och kanske också genrepas. Hur ska målsättningsfrågan hanteras? Vilka personer ska ingå i bästa ledarlaget? När ska rek-resan göras? Väl medveten om att det inte går att göra allt hela tiden så är frågan om vilka kvaliteter som olika aktiva ska rådas att försöka utveckla mest? Hur ska perioder med både viktig träning och OS-kval läggas upp? Vad är bästa tidsplan för OS-uttagningarna? Deltagande på den gemensamma pre-camp som SOK anordnar utanför Lissabon eller ett eget upplägg och hur? Hur ska det tävlas sommaren före OS? När ska resan gå till Rio?

De flesta kvalen är igång och visst ser vi fram emot nästa sommar-OS på andra sidan oceanen!

 

Partners

Huvudsponsorer, logotyper