Förbundskapten Robert Eriksson har bra koll på sina aktiva.

Publicerad 9 mars 2015

Ljus framtid i tuff konkurrens

Sverige hoppas fortfarande på den första svenska OS-medaljen i judo. Kanske kommer den i Rio 2016? Klart är i alla fall att det finns fler aktiva än någonsin med hög kapacitet. Men den internationella konkurrensen är knivskarp.

En av konkurrenterna är Frankrike som länge har varit en framgångsrik judonation och också var ett av de första europeiska länder som tog till sig sporten. Faktum är att judo är Frankrikes fjärde största sport efter fotboll, tennis och ridsport. Judon har också varit en pålitlig medaljleverantör för Frankrike på varje OS.

Nationella centra

-En fransk tränare som besökte oss nyligen berättade att de har 600 000 judoutövare. Själva har vi 18 000. De har nationella centra för ungdomar och samtliga topputövare – 40 herrar och 40 damer – som tränar på ett centra i Paris, säger förbundskapten Robert Eriksson.

Det faktum att det finns ett begränsat antal utövare i svensk judo gör att den svenska modellen skiljer sig en del från de främsta nationerna.

Individen i centrum

-För oss handlar det mer om att ta hand om de individer vi har och att matcha fram dem på bästa sätt. En fördel med vårt sätt att arbeta är att det blir lättare för mig att hålla en nära kontakt med de aktiva. Just det är nog inte så lätt när man ska ta hand om stora grupper med aktiva. Då tappar man lätt lite av den personliga kontakten med individerna. Vi jobbar väldigt tight och det tror jag stärker oss, säger Robert Eriksson.

Toppnationerna jobbar i regel efter utpräglade modeller medan de svenska utövarna mer har fått utveckla sina egna stilar. Många kommer från mindre klubbar och har då ofta fått träna mycket på egen hand från unga år. Det är inte ovanligt att det är först då de kommer upp i seniorlandslaget som de börjar träna mer professionellt. Fram till dess har de kanske haft en ideell tränare som ställt upp och sett till att de fått träna mycket – men kanske inte alltid på rätt sätt.

En önskan om bättre grundteknik

-Då kan det ta ett tag att förändra vissa saker och en del grunder måste kanske skolas om helt. Men någonstans kommer den bakgrunden ändå att prägla hela karriären för utövaren. Men man kan justera vissa detaljer. Om jag fick önska så skulle våra aktiva få en lite bättre teknisk grund att stå på från början. Det ser man tydligt på topputövarna från de främsta nationerna att de har en väldigt bra bas att utgå ifrån. Just vår landslagsgrupp har väl en ganska bra teknisk bas, men bara i skiktet under så är den inte alls på samma nivå, konstaterar Robert.

Realistiska förhoppningar

Svensk judo har ännu inte lyckats ta någon OS-medalj. De bästa placeringarna hitintills är två femteplaceringar. Men förhoppningarna om ett lyckat OS har nog aldrig varit mer realistiska än nu.

-Förutsättningarna finns där. Ska det ske så ska det ske i Rio tror jag. Vi är alla överens om att det är dags att ta medalj på ett mästerskap nu. Skulle det sedan bli på ett OS så är det förstås extra roligt. Känslan är också att de aktiva själva verkligen tror på det på riktigt, säger Robert Eriksson.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper