Årets syskonpar, Foto: SOK, Jessica Gow/TT och Vilhelm Stokstad/TT

Publicerad 11 augusti 2016

Inte utan mitt syskon

Visste du att det finns inte mindre än fyra syskonpar i den svenska truppen? Familjefesten finner vi i ridsporten, judon, brottningen och simningen.

Systrarna Algotsson (ridsport, fälttävlan), bröderna Pacek (judo), systrarna Mattsson (brottning) och systrarna Hansson (simning) är alla del av den svenska truppen. När andra tävlande får nöja sig med läktarstöd från sina familjer, har dessa syskonpar familjen med sig ända in i OS-byn.

Louise och Sophie Hansson under SOK:s träningsläger, Foto: Jessica Gow/TT

Simmaren Louise Hansson är positiv till att dela Rio-äventyret med sin syster. "Det är alltid bra att ha med sig någon som man känner sig trygg med", säger Louise. Systern Louise instämmer, "Jag kan inte se att det finns några nackdelar. I och med att vi inte tävlar i samma simsätt så blir det inte tävling mellan oss". 

Johanna och Sofia Mattsson, Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Inte heller systrarna Johanna och Sofia Mattsson tävlar mot varandra. Brottarna tävlar i -58 kg respektive -53 kg. Båda har vunnit EM i sina respektive viktklasser och tagit silvermedalj på VM. Den yngre systern Sofia gör i år sitt tredje OS, medan Johanna OS-debuterar i år.

Sara Algotsson Ostholt och Linda Algotsson, Foto: Tobias Röstlund/TT

 I London 2012 vann Sara ett silver, men båda systrarna är OS-veteraner. Linda gjorde sin OS-debut redan 1996 i Atlanta, medan Sara fick vänta till Aten 2004. Tillsammans tävlade de under Rio-OS första dagar i det svenska fälttävlanslaget.

Martin och Robin Pacek, Foto: Sara K Lindquist/TT

Bröderna Martin och Robin Pacek är liksom systrarna Hansson båda OS-debutanter. De tävlar i judons -81 kg klass respektive -100 kg klass. Martin, som tävlar i -100 kg, entrar mattan idag och har varit med i medaljspekulationerna.

Det är dock inte bara syskon som åker till Rio tillsammans. I den svenska truppen finns även exempelvis roddaren Anna Malvina Svennung som är gift med tränaren Petter Ljungström. Dessutom har Susanna Kallur sin syster Jenny i expertkommentatorbåset. Så Rio 2016 är en riktig familjefest!

Partners

Huvudsponsorer, logotyper