Publicerad 5 februari 2015

Leif Boork analyserar Damkronorna

I vår, 28 mars till fjärde april, avgörs ishockey-VM för damer i Malmö. Processen att lyfta Damkronorna till den yppersta världseliten är i full gång. I dag inleder Damkronorna i Vierumäki, Finland, den sista träningsturneringen innan VM-premiären.
Förbundskapten Leif Boork beskriver här själv läget för svensk damhockey inför VM.

Leif Boork tog över som förbundskapten för Damkronorna efter OS i Sotji.I dag startar upopladdningen för hemma-VM med en fyrnationsturnering i Finland. Foto: Claudio Bresciani, TT

”Vi har en intressant situation i laget nu. Det sättet vi spelat på upplever tjejerna att vi klarar ganska bra – så nu vill de fokusera på nästa grej.
Jag däremot säger: ”Nej, ni kan inte det här riktigt. Det finns ytterligare nyanser här.”.

Repetera, repetera, repetera

Det gäller att hela tiden repetera, inte lämna något halvfärdigt och hoppa vidare till nästa sak. Då finns nämligen en risk att man hamnar i ett mellanläge där man inte har något spel alls. Vissa dagar kan det gå bra och andra inte alls. Jämnhet över tid är något viktigt att sträva efter.

Ta Finland, de har vunnit fem mästerskapsmedaljer sedan 2007 då vi besegrade dem senast. Nu vann vi med 4-3 mot dem i OS och det var en vattendelare. Men minst lika viktigt var att vi senare följde upp det på Åland där vi vann med 2-1 följt sedan av 0-1 och 2-1 till oss igen. Då upplevde tjejerna att:

Inte så enkelt

”Nu har vi tagit positionen ifrån dem. Nu har vi greppet på Finland”.

Men så enkelt är det inte. Vi måste jobba hela tiden för att behålla den nivån samtidigt som vi ska försöka ta in lite grann på Kanada och USA. Men det är den här processen som är så väldigt intressant. Dels att få spelarna att fortsätta jobba med de sakerna jag tycker är viktiga. Men också att ge dem energi att göra det dom tror på. Avstämningarna får du i matcherna som förstås också bör gå lite åt rätt håll. Dagens unga spelare vill gärna snabbt hoppa till nästa nivå. Men jag är så konservativ att jag vill gå långsammare fram. Jag nöjer mig inte bara med att vinna en hockeymatch utan vill också se att vi göra de saker som vi har bestämt oss för att göra.

Ökar intresset

Allt fler av de större elitklubbarna i Sverige har börjat satsa på damhockeyn. Djurgården, Färjestad, HV 71 och även Göteborg HC ligger nu alla i division ett. De ger sig knappast in i det här och gör ett dåligt jobb eftersom de skulle innebära badwill för dem. Det ökar intresset ytterligare om vi får upp fler prestigefyllda lag högre upp i seriesystemet. Nu utökas dessutom Riksserien till nästa år.

Nackdelen då – säger många med viss rätt – är att spelare som varit i mindre klubbar då går till exempelvis Färjestad i värmlandsregionen, Djurgården i stockholmsområdet och så vidare. På så sätt dräneras mindre klubbar. Detta stämmer till viss del – men ändå inte. För på sikt ser ändå fler unga hockeytjejer att om de satsar så finns det en möjlighet att komma vidare till de här lagen.

På rätt väg

Så det är på väg åt rätt håll även om en del lag fortfarande har för små spelartrupper och litar till alldeles för få spelare. I och med att dessa får så mycket speltid i sina lag blir träningarna lidande. Spelar de omkring 40 minuter per match så orkar de helt enkelt inte träna för fullt.

Jag får ofta frågan om skillnaden mellan att vara tränare för damer jämfört med herrar. Efter ett år som förbundskapten kan jag konstatera att det finns vissa skillnader. Men skulle jag börja anpassa mig för att jag tränar damer nu så tror jag att det skulle genomskådas direkt. Därför har jag bestämt mig för att ha samma approach till damerna som jag tidigare hade till herrarna. Det tror jag är ett principiellt viktigt beslut för då upplever de inte att de blir särbehandlade, utan de behandlas som elitidrottsutövare. Det är att behandla dem professionellt, med respekt”.

I morgon återkommer Leif Boork med en mer teknisk analys av Damkronorna.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper