Alva Vitalisson firar första målet i semifinalen mot Tyskland vid ungdoms-OS i Gangwon. Foto: OIS.

Publicerad 30 januari 2024

Sverige till final i ungdoms-OS

Sverige är i final i hockeyturneringen i världsungdoms-OS efter att ha utklassat Tyskland med 6-1 i semifinalen.

Tilde Grillfors var stor segerorganisatör och låg bakom hälften av de svenska målen med två mål och en assist. Centern från Mora dominerade varje kvadratcentimeter på isen.

Sverige var överlägsna genom hela matchen och vann skottstatistiken med klara 40-12. Alva Vitalisson sköt matchens första mål i inledningsperioden, sedan avgjorde Grillfors matchen i inledningen av den andra perioden. Först satte hon själv 2-0 och bara 88 sekunder senare spelade Tilde fram till Nova Svanefjords 3-0-mål. Malva Lindgren fyllde på med 4-0 innan andra perioden var över.

Grillfors avgjorde

Tilde Grillfors avgjorde sedan definitivt matchen i den tredje perioden då hon snodde pucken i mittzon, susade mellan två tyska backar och snyggt satte pucken högt i nät på plockhandssidan. Disa Karlsson avslutade det svenska målskyttet innan Friederike Pfalz fick tröstmåla i numerärt överläge i slutminuterna.

Schweiz eller Japan

Den redan säkrade svenska medaljen är den elfte i ordningen under spelen i Sydkorea. I onsdagens final väntar nu Japan som slog Schweiz med 2-1 i sin semifinal. Sverige slog Japan i gruppspelet, men matchen var oavgjord (1-1) efter tre perioder och den svenska segern kom efter straffläggning.