Laila Illig från Tyskland, Leonie Raich från Österrike och Moa Landström på prispallen efter flickornas slalom vid ungdoms-OS i Italien 2023. Foto: EYOF2023.

Publicerad 25 januari 2023

Brons efter diskningsdrama

Tre svenska slalomtjejer hade medaljläge inför andra åket i ungdoms-OS i Italien. Alla tre trodde det hade missat medalj när de gick i mål – men efter ett diskningsdrama slutade Moa Landström ändå trea.

Det var dubbelt svenskt i topp inför det andra åket, med Moa Landström och Malva Helm. Och i andra åket körde Louise Lundquist körde upp sig från sjätteplats till silver, visade den officiella resultatrapporteringen länge. Men Louise hade grenslat en port med liten marginal och hennes slutresultat – 66 hundradelar från guld – togs bort från resultatlistorna.

Moa Landström, som ledde stort efter det första åket, susade fram mot ett guld i det andra åket. Vid den första mellantiden hade Landström utökat sin ledning till en hel sekund. Men i den sista delen av banan slungades Moa ut från linjen i det uppkörda underlaget, räddade sig mirakulöst kvar i banan men förlorade massor av värdefull tid. Hon tappade nästan två sekunder på missen, men kom i mål som femma och missade medalj med några hundradelars marginal.

Louise Lundquist i flickornas slalomtävling på ungdoms-OS i Friuli Venezia Giulia 2023. Foto: EYOF2023

Men nästan en timme efter målgång kom beskedet att Louise Lundquist och hemmaåkaren Tatum Beiler hade kört fel och diskades. Så Moa Landström tog brons med en hundradels marginal.

Malva Helm som var tvåa inför det andra åket hade också besvär med underlaget i det andra åket och slutade åtta, 60 hundradelar från medalj. Sara Kongsholm blev 20:e.

Guldet gick nu till Österrikes Leonie Raich. Hon var 89 hundradelar före silvermedaljören Laila Illig från Tyskland.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper