Foto: TT.

Publicerad 12 juni 2024

Elitidrottare behöver betala för att tävla för Sverige

I över hälften av alla olympiska landslag behöver aktiva betala för att få tävla för Sverige. Snittpriset är nästan 100 000 kronor per säsong. Totalt måste aktiva i olympiska idrotter betala drygt 17 miljoner kronor.

- Vi vet att elitidrottare har en ansträngd ekonomisk situation. Men det här är inte hållbart och något vi i svensk idrott måste förändra, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Undersökningen, som är gjord av SOK:s analytiker Anton Kalén, baserar sig på enkätsvar och intervjuer med 41 olympiska landslag som har kring 630 aktiva idrottare på landslagsnivå.

- Vi ser ett mönster där de elitidrottare som har det tuffast ekonomiskt också är de som får betala mest. Vi vill att blågula idrottare som representerar Sverige i världen ska få göra en satsning värdig vårt land och inte behöva betala för att tävla för olympiska landslag, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

Mörka framtidsutsikter

Enligt SOK:s rapport ser läget ut att försämras under de kommande åren. Fler olympiska landslag än tidigare tror att de behöver ta ut avgifter av idrottare i framtiden och många tror att avgifterna kommer att behöva öka. Men trots avgifterna behövs ännu mer resurser enligt landslagen själva.

- I vår undersökning anger de olympiska specialidrottsförbunden att deras verksamhet är otillräcklig för att kunna vara internationellt konkurrenskraftig i vart tredje landslag, säger SOK:s sportdirektör Fredrik Joulamo.

Det är en liknande bild som tecknades i rapporten som Centrum för Idrottsforskning gav i april, då CIF konstaterade att svensk elitidrott har kommit till ett vägskäl. CIF tror även att vägen till världstoppen i framtiden blir längre för svenska idrottare samt att elitidrotten levt i skuggan av breddidrotten.

Fem åtgärder för att vända trenden

Enligt SOK:s analytiker Anton Kalén behövs följande fem åtgärder för att vända den dystra trenden krävs: mer pengar till aktiva och landslagsverksamhet, ökad professionalisering av tränare och resurspersoner, satsningar på elitidrottsmiljöer och utvecklingssatsningar, samt förbättrat jobb med kommersiella intäkter.

I en värld av internationell kapprustning vad gäller idrottsliga framgångar är Sverige på en lägre nivå än andra jämförbara nordiska länder. Det är till och med så att alla pengar som SOK, SPK och RF årligen lägger på elitidrott är mindre än vad Storbritannien varje år satsar på enbart segling.

- Svensk elitidrott behöver en betydande resursförstärkning. Det är ett arbete vi i SOK behöver göra tillsammans med Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet – och som vi håller på att utforma tillsammans. Vi behöver samtidigt hitta vägar framåt tillsammans med svenska politiker och svenskt näringsliv innan situationen förvärras ytterligare, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

- Centrum för Idrottsforskning konstaterar i sin rapport att elitidrotten i Sverige lever i skuggan av breddidrotten. Men eliten behöver bredden, och bredden behöver eliten. Tillsammans blir vi starkare, säger Hans von Uthmann.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper