Nils van der Poel är en idrottare som gjort värnpilkt. Foto: TT

Publicerad 11 juni 2024

Idrottsvärnplikt – ny möjlighet för dubbla karriärer för elitidrottare

Idrottsvärnplikt skapar nya förutsättningar för unga att kombinera idrott och värnplikt för en hållbar elitidrottssatsning. Först ut är längdskidåkning och värnplikt vid Dalregementet i Falun.
-Idrottsvärnplikt möjliggör fortsatt satsning vilket ökar chansen till framtida idrottsmedaljer. Detta är ett steg framåt inom Riksidrottsförbundets, Sveriges Olympiska Kommittés och Sveriges Paralympiska Kommittés gemensamma arbete Elitidrott 2030 och vi kommer att följa utvecklingen med stort intresse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Mellan 1967 och 2004 fanns idrottspluton inom försvaret. Nu görs en nystart och ett pilotprojekt vid Dalregementet i Falun. Till hösten kommer den första mönstringen och uttagningen att ske, där inryckning följer till sommaren 2025.

- Alla tjänar på det här. Vi, inom försvaret, får idrottsaktiva ungdomar som har goda förutsättningar för värnplikten och de kan fortsätta sin idrottssatsning, säger Ronny Modigs, regementschef vid Dalregementet.

Enligt Försvarsmakten finns redan tankar på att utöka med fler idrotter med nära koppling till försvaret som exempelvis skidskytte, skidorientering, orientering och skytte. De värnpliktiga elitidrottarna ges en ordinarie utbildning inom Försvarsmakten men med skillnaden att de även får tid för att träna sin idrott inom ramen för värnplikten. Elitidrottare i Sverige har knappa medel för att satsa mot världstoppen och lever ofta under existensminimum. Med ett samarbete med försvaret skapas möjlighet att kombinera en hållbar elitsatsning med utbildning.

- Övergången från junior till senior är en avgörande tid för elitidrottare både idrottsligt och ekonomiskt. Med idrottsvärnplikt skapas nya utvecklingsmiljöer för aktivas träning och matchning - inklusive möjligheten till en dubbel karriär och en fortsatt satsning som senior, säger Hans von Uthmann, ordförande Sveriges Olympiska Kommitté.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper