Uma Kruse Een tar guld i skricross vid ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: OIS.

Publicerad 23 januari 2024

Guld och brons för skicross i ungdoms-OS

Uma Kruse Een vann guld i skicross vid världsungdoms-OS i Sydkorea. Segern innebar Sveriges första guld i Gangwon. Dessutom tog Måns Abersten brons i killarnas final.

Uma Kruse Een jublar efter att gått först i mål i flickornas skicross stora final på ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: SOK.

Uma Kruse Een dominerade under hela tävlingsdagen i Gangwon och vann sju raka lopp på väg till guldet. Uma inledde med att vinna maximala fem kvalheat för att ta sig till semifinal. Sedan fortsatte hon vinna i både semi och final.

- Efter semin var jag jättetaggad, sedan jättenervös och sedan jättetaggad igen. Men jag tog starten i finalen och sedan höll jag de andra bakom mig – på ganska betryggande marginal, säger Uma.

Uma bröt mållinjen 35 hundradelar framför amerikanskan Morgan Shute.

- Jag har bara tävlat i Europa tidigare, så det har verkligen varit lärorikt att få komma hit. Det var lite nervöst att träffa tjejerna från USA och Asien för första gången – men det gick ju bra ändå, säger Uma.

Den 16-åriga Uma tävlar för Sälens IF och är ett år yngre än många av medtävlarna i Sydkorea – och det var inte länge sedan hon började tävla.

Uma Kruse Een och Måns Abersten med sina YOG-medaljer. Foto: Cecilia Kalla, SOK.

- Jag började åka skidor den 6 januari 2021. Innan dess sysslade jag mest med slopestyle, berättar Uma.

- Jag är väldigt mycket tävlingsmänniska – vinna är det bästa som finns! Jag vill alltid göra det där lilla extra. När jag åkt hit till Sydkorea så siktade jag på att vinna. Man måste ju drömma för att det ska hända. Det är ju ingen idé att åka hit och sikta på att ta silver, säger guldmedaljören.

Alexandra Nilsson slutade femma efter att ha vunnit B-finalen i överlägsen stil.

Brons till Måns

Måns Abersten tog brons i killarnas final. Tysken Niklas Höller segrade före Österrikes Janik Sommerer. Måns var bara sex hundradelar från silvret.

Även Måns vann alla sina fem kvalheat på väg till semi och final. William Young Shing vann B-finalen och blev femma. Så skicrosssvenskarna svarade för en väldigt stark laginsats.

Sverige har nu tagit fem medaljer under ungdoms-OS i Gangwon.

Måns Abersten tog brons i skicross vid ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: OIS.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper