Svenskorna jublar nere hos Tilde Wyckman i målet efter vinst med 4-0 i finalen mot Japan vid ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: OIS.

Publicerad 31 januari 2024

Ishockeyguld i ungdoms-OS

Sverige vann guld i ishockey vid världsungdoms-OS i Sydkorea. Tilde Grillfors och Tilde Wyckman låg bakom finalsegern mot Japan med 4-0 (2-0, 0-0, 2-0).
- En dröm som går i uppfyllelse, jublar Tilde och Tilde med varsin guldmedalj om halsen.

Tilde Grillfors sätter Sveriges första mål i hockeyfinalen mot Japan vid ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: OIS.

Grillfors dominerade

Centern Tilde Grillfors har varit en av turneringens främsta spelare och det var hon som gjorde det första målet i finalen, drygt nio minuter in i inledningsperioden. Grillfors svarade för en fenomenal individuell prestation när hon snappade upp pucken i mittzon, tog sargen till hjälp för att valla sig förbi den första motståndaren, gjorde tunnel på den andra motståndaren, drog pucken utom räckhåll från den tredje motståndaren innan hon snyggt snärtade upp pucken i målvaktens klubbhandskryss.

- Jag försökte bara ta mig i zonen och lyckades med mina dragningar, sedan så försökte jag bara få pucken på mål, säger Tilde ”Grillen” Grillfors.

Ibland är det enkla det geniala, men Grillens 1-0-mål var mer ett geni som fick det svåra att se enkelt ut. Drygt två minuter senare dubblade spelskickliga backen Ebba Wewsterlind den svenska ledningen genom att skicka in 2-0 bakom den japanska målvakten Suzuno Fukuda. Westerlind sköt smart och skymt ett fint skott i plockhandskrysset.

I andra perioden var mållös, men i öppningsminuten av tredje perioden skickade Nellie Norén i väg ett tungt skott som hittade in bakom den japanska målvakten till 3-0.

Svenskorna firar efter Ebba Westerlind satt 2-0 i finalen mot Japan vid ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: OIS.

Wyckman höll nollan

Tilde Wyckman storspelade i det svenska målet och stod emot fyra japanska numerära överlägen, och nickade till och med bort puckar. Inget av de 27 japanska skottet gick i mål. Guldräddningarna kom i slutet när den japanska stjärnan Umeka Odaira kom fri två gånger om i slutminuterna.

- Jag brukar nicka bort puckar när jag får chansen. Jag vet faktiskt inte varför, det bara blir så, säger Tilde Wyckman.

När Matilda Österman kunde sätta 4-0 i tom bur från långt håll med 34 sekunder kvar var segern klar – och det stora svenska guldfirandet kunde bryta ut efter slutsignalen. Underst i högen var supernollan Tilde Wyckman.

En lagseger

- Vi bestämde oss för att ta det här guldet innan vi åkte till Sydkorea. Och vi har tagit det tillsammans som ett lag – det har jag hela tiden sett i ögonen på tjejerna. Vi har kanske inte tagit ut de allra bästa individuella spelarna, men vi har tagit ut det bästa laget, säger förbundskapten Morgan Johansson och fortsätter:

- Vi var skoningslösa i våra avslut i finalen och gör mål på allt. Vi skjuter bara 14 skott, men gör fyra mål.

När det svenska laget fick ta emot guldmedaljerna och sjunga ”Du Gamla Du Fria” lyste glädjen och stoltheten i 15-åringarnas ögon.

- Det var verkligen en helt fantastisk känsla. En dröm som gick i uppfyllelse, säger matchhjältarna Tilde Wyckman och Tilde Grillfors.

FAKTA/Spelstatistik Sverige

MÅLVAKTER
#1 Meja Engelin, Frölunda HC (0 spelade matcher-0% räddningar)
#30 Elin Löwenadler, Karlskrona HK (0-0%)
#35 Tilde Wyckman, IK Oskarshamn (4-95,96%)
BACKAR
#2 Chloe Berndtsson, Luleå Hockey (4 matcher-0 mål-2 assist-2 poäng-1,5 utv.minuter)
#3 Selma Karlsson, Örebro HK (4-0-0-0-3)
#4 Malva Lindgren, Örebro HK (4-1-1-2-0)
#5 Vilda Nordh, Foc Farsta IF (4-0-0-0-3)
#6 Alva Vitalisson, IK Göta Traneberg (4-1-0-1-0)
#7 Ebba Westerlind, Vänersborgs HC (4-2-4-6-0
FORWARDS
#10 Judith Andersson, Vänersborgs HC (4-0-1-1-0)
#11 Disa Carlsson, SHK Hockey Club (4-1-2-3-0)
#12 Tilde Grillfors, Leksands IF (4-4-2-6-0)
#13 Ida Melin, Mora IK (4-0-1-1-1,5)
#14 Nellie Norén, Färjestad BK /4-1-0-1-1,5)
#15 Nova Segerljung Svanefjord, Björklöven (4-3-1-4-0)
#16 Tillie Ytfeldt, Leksands IF (4-1-2-3-3)
#17 Maja Åkerlund, Timrå IK (4-0-0-0-0)
#18 Matilda Österman, Nyköpings Sportklubb (4-2-3-5-0)

Ledare: Maria Swärsudd (team manager), Morgan Johansson (huvudtränare), Martin Lindh (assisterande tränare), Emil Karnatz (målvaktstränare), Anna Kallin Lundberg (fysio), Magnus Östlund (materialförvaltare).