Det svenska laget firar silver och brons till Alexander Ax Swartz och Liam Liljenborg under kombinationens super-G i Gangwon 2024. Foto: Joel Marklund/OIS.

Publicerad 22 januari 2024

Sveriges första medaljer i ungdoms-OS

Alpinåkarna Alexander Ax Swartz och Liam Liljenborg tog Sveriges första medaljer vid världsungdoms-OS i Sydkorea. De tog silver och brons i kombination.

Alexander Ax Swartz låg 26:a – nästan två sekunder från täten - efter den inledande åket i super-G, men svarade för en makalös uppåkning i slalom. Alexander gick ut med startnummer fem i slalom och utnyttjade det.

- Det var verkligen ingen nackdel med ett tidigt startnummer. Det var ett väldigt mjukt underlag i slalomen, säger Alexander.

Lidingökillen Swartz var till slut bara 13 hundradelar bakom brittiske guldmedaljören Zak Carrick-Smith – som också drog nytta av ett tidigt startnummer.

Alexander Ax Swartz under kombinationens super-G i Gangwon 2024. Foto: OIS.

- Det var svårt att få upp farten i banan. Det kändes okej när jag kom i mål, men jag trodde inte det skulle räcka till medalj. Jag började få upp hoppet när de var 5-10 åkare kvar och ingen hade varit i närheten av min tid, säger Alexander, som bara vara 13 hundradelar från guld.

- En stor glädje att ta silver, även om det var så nära guld. Jag kan fortfarande inte riktigt fatta att jag kunde klättra hela vägen upp till silver.

Medaljörerna i pojkarnas alpin kombination på ungdoms-OS i Gangwon; silver Alexander Ax Swartz, guld Zak Carrick-Smith, Storbritannien och brons till Liam Liljenborg. Foto: Joel Marklund/OIS.

Silver och brons

Liam Liljenborg tog brons. Faluåkaren var fyra efter super-G. Liam var bara 17 hundradelar bakom landsmannen Elliot Westlund, som ledde efter fartmomentet. Liam och Eliott stred väl mot backen i slalomåket.

- Det var bara att kriga i andra åket. Det var väldigt mjukt och väldigt mycket frånlut. Det var bara att hålla sig lugn och tänka på att det var lika dåligt för alla som startade på slutet, säger Liam.

- När jag kom i mål som trea och det var tre kvar på start trodde jag inte det skulle hålla för en medalj – särskilt som jag vet att Elliot är en så bra slalomåkare.

Liam säkrade nu bronsmedaljen med sex hundradelars marginal. Elliott, som tävlar för Kungsberget, hade inte hundradelarna på sin sida. När både åken summerats var Westlund sexa, bara 13 hundradelar bakom Liam på bronsplats. En enormt stark svensk laginsats med silver, brons och sjätte plats.

- Fartgrenarna har inte varit min prioritet, det har varit slalom och storslalom som vi ska tävla i senare under veckan, säger Alexander Ax Swartz.

Liam Liljenborg tror på fler svenska medaljer:

- Jag tror att vi svenskar kommer vara ännu bättre i slalom och storslalom.

Astrid Hedin slutar fyra i alpin kombination på ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: OIS.

Astrid fyra

Astrid Hedin var nära en tredje svenska kombinaitonsmedalj. Hon slutade fyra i flickornas komb. Astrid vara bara 29 hundradelar från medalj efter att han kört upp sig från 14:e plats i super-G. Guldet gick till Österrikes Maja Waroschitz, som hade tredje tid i super-G och fjärde tid i slalom.

Astrid var tredje snabbast i slalomdelen, men inte snabbaste svenska. Louise Lundquist susade nedför pisten på den näst snabbaste slalomtiden och körde upp sig från plats 27 till en slutlig niondeplacering. Lina Gustafsson körde ur i slalomåket.

Liam Liljenborg startar under kombinationens super-G på ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: SOK.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper