Publicerad 8 december 2023

Beslut om neutrala idrottare under OS i Paris

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) tillåter ryska och belarusiska idrottare att tävla under neutral flagg i samband med sommarens OS i Paris.

IOK meddelade sitt beslut via ett pressmeddelande under fredagen den 8 december. På ett digitalt möte med IOK:s ordförande Thomas Bach den 7 december uttryckte åter den enade nordiska idrottsrörelsen sin åsikt att det inte är tid att låta ryska och belarusiska idrottare tillbaka i internationella tävlingar. Även Ukrainas Olympiska Kommitté var av samma åsikt. Men i övrigt stödde merparten av den olympiska rörelsen IOK:s riktlinjer kring hur ryska och belarusiska idrottare ska få delta i internationella sammanhang; exempelvis IOK:s Aktivas Kommitté, Europeiska Olympiska Kommittén samt Tysklands Olympiska Kommitté och Spaniens Olympiska Kommitté.

- Vi välkomnar att vi åter fått göra vår gemensamma nordiska röst hörd. Sedan är det tydligt att vår åsikt i det här sammanhanget är i minoritet, det visade åter det här digitala mötet och det visade även den omröstning som Internationella Paralympiska Kommittén genomförde i höstas, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

IOK:s rekommendationer om ryska och belarusiska idrottare som tävlar internationellt som neutrala idrottare (AIN) är följande:

  • Idrottare med ryska eller belarusiska pass får endast tävla individuellt och som neutral. Inga lag bestående av idrottare med ryska eller belarusiska pass får tävla.
  • Idrottare, ledare eller funktionärer som aktivt stöttat kriget får inte tävla.
  • Idrottare som är anställda eller kontrakterade av rysk eller belarusisk militär eller säkerhetstjänst får inte tävla.
  • Idrottare måste följa antidopingregler.

Dessutom ska alla sanktioner mot de ansvariga för kriget ligga fast. Inga officiella representanter för Ryssland eller Belarus får bjudas in eller ackrediteras till internationella tävlingar. Inga internationella tävlingar ska förläggas till Ryssland eller Belarus. Inga flaggor, färger eller nationalsånger som identifieras med Ryssland eller Belarus får förekomma. Beteckningen AIN (förkortning av franska Athléte Individuel Neutre) kommer att användas för de idrottare som tävlar under neutral flagg.

- Gränsdragningen kring begreppet neutral är oerhört komplex. Därför tycker vi att det hade varit bättre att följa den nordiska linjen att inte släppa tillbaka ryska och belarusiska idrottare i internationella tävlingar, säger Åsa Edlund Jönsson.

Sveriges Olympiska Kommitté har inga planer på att bojkotta spelen i Paris, som invigs den 26 juli.

- SOK tror inte på bojkott. Sverige har aldrig bojkottat ett olympiskt spel och har inga planer på att göra det i Paris, det enda som skulle kunna ändra på det är ett beslut i FN eller liknande, säger Åsa Edlund Jönsson.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper