Fredrik Joulamo blir SOk:s nya sportdirektör. Foto: Svenska Basketbollförbundet.

Publicerad 4 december 2023

Fredrik Joulamo – SOK:s nye sportdirektör

Fredrik Joulamo blir ny sportdirektör på Sveriges Olympiska Kommitté.
- Fredrik kommer med nya perspektiv, ett målinriktat ledarskap och mod att utveckla. Det är viktiga egenskaper som behövs när vi fortsätter framåt mot högt ställda medaljmål, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

Fredrik arbetar i dag som generalsekreterare på Svenska Basketbollförbundet. Han har en lång ledarkarriär inom basketen och har arbetat på många nivåer: RIG-instruktör, ligacoach, förbundskapten för ungdomslandslag, assisterande förbundskapten för herrlandslaget och landslagschef.

- Jag är oerhört stolt och hedrad över att få förtroende som sportdirektör på SOK. OS är det största som finns inom idrotten, något som enar och engagerar hela vårt land, och det här är ett unikt uppdrag. Jag kommer ta mig an rollen med full energi, säger Fredrik Joulamo.

Som sportdirektör ska Fredrik tillsammans med SOK:s sportchefer och resursteam bidra till att utveckla svensk olympisk idrott mot världstoppen. Sveriges OS-trupp ska ha kapacitet att ta 20 medaljer, varav minst fem guld, både vid vinter-OS 2026 och sommar-OS 2028.

- SOK och svensk idrott har mycket högt ställda mål för OS, och jag kan inte tänka mig en mer spännande och inspirerande uppgift än att få vara med i ledningen mot och förbi de målen, säger Fredrik Joulamo.

Leder och koordinerar

Sportdirektören leder, koordinerar och prioriterar satsningar för aktiva inom SOK:s stödprogram Topp och Talang, samarbetar med olympiska specialidrottsförbund och är det sportsliga navet under olympiska spel. Under OS i Paris nästa sommar kommer nuvarande sportdirektör, Peter Reinebo, att leda truppen som Chef de Mission.

- Jag ser fram emot att arbeta med alla kompetenta personer som finns på SOK och i de olympiska specialförbunden, och jag ser det som en väldig fördel att Peter Reinebo kommer finnas kvar över Paris. Det kommer bli mycket att ta in, men jag är övertygad om att mina nya kollegor kommer att ge mig en bra introduktion i nuvarande arbetssätt och strukturer, säger Fredrik Joulamo.

Börjar i april

- Ett av våra ledord är tillsammans. Fredriks förmåga att entusiasmera och få med sig andra att jobba just tillsammans blir en nyckel i det olympiska utvecklingsarbetet, och i projektet #elitidrott2030 som drivs ihop med våra kollegor på Riksidrottsförbundet (RF) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK), säger Åsa Edlund Jönsson.

Fredrik Joulamo ansluter till SOK den 1 april när fokus ligger på uppladdning mot OS i Paris.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper