OS-invigningen i Peking 2022. Foto: TT

Publicerad 16 januari 2023

SVT kommer att sända OS

OS 2026, 2028, 2030 och 2032 kommer att sändas i SVT.
- Oerhört glädjande att många svenskar kommer att kunna följa OS-sändningarna framöver, säger SOK:s tf ordförande Anders Larsson.

Tv-rättigheterna för vinter-OS i Milano Cortina 2026 och vinterspelen 2030 ingår i avtalet, liksom sommarspelen i Los Angeles 2028 och Brisbane 2032. Rättigheterna för fri-tv är köpta av European Broadcasting Union (EBU) där Sveriges Television (SVT) och Sveriges Radio (SR) ingår. De digitala rättigheterna är köpta av Warner Bros Discovery, där Discovery Networks Sweden ingår. Rättigheterna för Europa har sålts av Internationella Olympiska Kommittén (IOK).

– Vi är glada över att ha nått en överenskommelse med två av världens ledande mediebolag, säger IOK:s ordförande Thomas Bach i ett pressmeddelande.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) välkomnar dagens besked.

– OS är ett av världens största idrottsevenemang och det är roligt att kunna konstatera att många svenskar kommer att kunna se spelen även i framtiden, säger SOK:s tillförordnade ordförande Anders Larsson.

Senaste gången OS sändes i SVT var OS i London 2012. Just nu finns tv-rättigheterna för Sverige hos Discovery Networks Sweden som kommer att sända kommande sommarspel i Paris 2024.

– Vi ser fram emot att fortsätta vårt framgångsrika samarbete med Discovery, säger Anders Larsson och fortsätter:

– Det känns bra att OS ska sändas i SVT. Mina egna främsta OS-minnen kommer från SVT-sändningar, som straffdramat i Lillehammer 1994.

Sveriges Radio (SR) kommer via Radiosporten att sända OS i Paris 2024 efter att sedan tidigare ha köpt radiorättigheterna av Discovery.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper