William Trulsson tar guld på 200 m vid ungdoms-OS i Banska Bystrica. Foto: Anna Wessman.

Publicerad 29 juli 2022

Sprintguld till Trulsson

William Trulsson från Södra Sandby höll för trycket och tog guld vid ungdoms-OS i Banska Bystrica. Han kontrollerade loppet från start till mål och vann med 49 hundradelars marginal till tvåan från Litauen.

En dryg halvtimme efter att Samuel Jönsson slaget ett monsterpers och tagit silver på 400 m häck var William Trulssons tur att öka på den svenska medaljskörden i finalen på 200 m. MAI-löparen var stor favorit inför finalen med ett personbästa 56 hundradelar bättre än näst bäste deltagare. Trulsson visade att han klarade av favorittrycket och var aldrig hotad under loppet. Han passerade mållinjen på 21,07. Den stora striden i loppet blev i stället om silvermedaljen som Litauens Danielius Vasiliauskas vann +0,49 efter Trulsson och fem hundradelar före bronsmedaljören Radoslaw Lach från Polen.

– Det känns helt fantastiskt. Jag tittade på Samuels lopp innan och fick en sån jädra adrenalinkick. Jag bryr mig inte om att jag inte sprang på pers, det har jag redan gjort tidigare i år. Vinsten var allt jag ville ha, säger en glad William Trulsson strax innan prisceremonin.

Trulssons guld som är truppens femte innebar att truppen nu har tagit fler guld av någon annan svensk trupp på ett sommarungdoms-OS. Det tidigare rekordet, fyra guld, var från Murcia 2001.

Samtidigt som 200-metersloppet pågick en fantastisk stavhoppstävling för pojkar där det slogs personliga rekord av halva startfältet. Bäst gick det för belgaren Ylio Philtjens som vann på finfina 4,95, personligt rekord med 15 cm. Därefter blev det delat silver mellan Grekland och Estland på 4,90. Svenske Jacob Semb-Josefsson gled enkelt över 4,50 i första försöken men lyckades aldrig komma över sin egen rekordhöjd 4,60. Han slutade delad fyra i tävlingen.

Fakta/Svenska medaljer i ungdoms-OS

Sverige har hittills tagit åtta medaljer under Europaungdoms-OS i slovakiska Banská Bystrica.

Guld

  • Ingrid Nilsson, judo, 70 kg
  • Patrica Kamga, friidrott, slägga
  • Karl Ottfalk, friidrott, 3 000 m
  • Luis Il-Sung Melander, gymnastik, ringar
  • William Trulsson, friidrott, 200 m

Silver

  • Romeo Makoul, badminton, singel
  • Emmy Hällkvist, simning, 100 m fjäril
  • Esther Sahlqvist, friidrott, 100 m häck
  • Samuel Jönsson, friidrott, 400 m häck

Partners

Huvudsponsorer, logotyper