Publicerad 29 juni 2021

Fotbollstruppen till Japan uttagen

Fotbollens förbundskapten Peter Gerhardsson har nominerat truppen till OS i Japan. 18 spelare och fyra reserver är uttagna för att representera Sverige i sommarens mästerskap, som inleds med match mot USA den 21 juli.
- Det ska bli oerhört skönt att komma igång nu, säger Peter Gerhardsson.

USA, Australien och Nya Zeeland står för motståndet i gruppspelet. Senast landslaget var samlat var i Kalmar för två veckor sedan. Det har varit intensiva dagar med många funderingar.

- Under den här perioden har vi tittat på många matcher naturligtvis, både från utländska ligor och från Damallsvenskan. Och så har vi båda två sett om matcherna mot Norge och Australien både en och två gånger. Det har naturligtvis var mycket diskussioner och funderande för att till slut nå fram till den trupp som nu presenteras, säger Peter Gerhardsson.

Med tanke på att det är en mindre trupp som nu tagits ut än vad det brukar vara. Har det varit den svåraste truppen att ta ut under den tid som förbundskapten?

- Det är klart det varit svårare än normalt sett. Det går inte tänka två spelare per position som vi brukar utan måste ha spelare som kan spela på olika positioner. Dessutom behöver vi tänka på den totala belastningen med tanke på hur tätt det är mellan matcherna. Det är många faktorer som vägts in, men Magnus Vikman och jag har nog aldrig pratat och diskuterat så mycket detaljer kring en uttagning som vi gjort inför den här.

Landslagsledningen har sedan tidigare tillskrivit FIFA med önskemålet att truppen ska få bli större, att de fyra reserverna ska få vara en del av den ordinarie spelartruppen under OS. FIFA har meddelat att de tagit frågan till IOK, men något nytt beslut i frågan är ännu inte meddelat och därmed har truppen tagits ut enligt grundreglerna. Det vill säga 18 ordinarie spelare och fyra reserver.

- Vi hoppas givetvis fortfarande att vi innan turneringen drar igång ska få ett positivt besked om att de fyra reserverna ska få bli en del av den ordinarie truppen och vara uttagningsbara till matcherna. Det känns fortfarande som det rimligaste att vi ska få använda alla 22 spelare under turneringen, säger Gerhardsson och fortsätter:

- Men i det fall vi inte kommer få det är jag övertygad om att de fyra spelarna kommer göra sitt allra bästa under både förberedelser och själva mästerskapet för att bidra till gruppen och vara hundra procent redo vid behov.

Sverige kvalificerade sig för OS genom segern mot Tyskland i VM 2019. Efter bronsmedaljen i VM har förberedelserna pågått genom landskamper och kvalmatcher, dessutom ett år längre på grund av pandemin som fick OS uppskjutet ett år. På torsdag nästa vecka drar nu sista förberedelserna igång med den uttagna truppen – och den 12 juli reser laget till Japan inför premiären nio dagar senare.

- Det ska bli oerhört skönt att komma igång nu. Det går inte att komma ifrån att inspireras av herrarnas EM-slutspel som pågår och den känslan som finns kring mästerskap. Det är häftigt att nu få gå från känslan som supporter till att själv bli deltagare i en turnering. Det är häftigt att få uppleva det här med mästerskap, avrundar Peter Gerhardsson.

FAKTA/Sveriges trupp

Målvakter:
Jennifer Falk, BK Häcken
Hedvig Lindahl, Atlético Madrid

Backar:
Jonna Andersson, Chelsea FC
Nathalie Björn, FC Rosengård
Magdalena Eriksson, Chelsea FC
Hanna Glas, FC Bayern München
Amanda Ilestedt, FC Bayern München
Emma Kullberg, BK Häcken

Mittfältare/forwards:
Filippa Angeldahl, BK Häcken
Kosovare Asllani, Real Madrid
Hanna Bennison, FC Rosengård
Stina Blackstenius, BK Häcken
Lina Hurtig, Juventus FC
Sofia Jakobsson, Real Madrid
Madelen Janogy, Hammarby IF
Fridolina Rolfö, VfL Wolfsburg
Olivia Schough, FC Rosengård
Caroline Seger, FC Rosengård

Reserver:
Zećira Mušović, Chelsea FC (målvakt)
Julia Roddar, Washington Spirit (back)
Anna Anvegård, FC Rosengård (mittfältare/forward)
Rebecka Blomqvist, VfL Wolfsburg (mittfältare/forward)

FAKTA/Sveriges matcher

Här är Sveriges spelschema under gruppspelet (svenska tider):

  • 21 juli, 10.30: Sverige-USA (Tokyostadion, tidigare Ajinomotostadion, Tokyo).
  • 24 juli, 10.30: Sverige-Australien (Saitamastadion, Saitama, Tokyo).
  • 27 juli, 10.00: Nya Zeeland-Sverige (Miyagistadion, Rifu, Sendai).

FAKTA/Grupperna i OS

Grupp E

Japan
Kanada
Storbritannien
Chile

Grupp F

Brasilien
Kina
Zambia
Nederländerna

Grupp G

Sverige
USA
Australien
Nya Zeeland

De två främsta i varje grupp och de två bästa grupptreorna når kvartsfinal.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper