Linda Bergström, Marcus Nyman, Carolina Wikström, Emilia Fahlin, Emil Järudd och Cecilia Jonsson sällar sig till den svenska OS-truppen till Tokyo. Foto: TT

Publicerad 14 april 2021

OS-truppen växer – sex nya namn

Med 100 dagar kvar till invigningen är ytterligare sex aktiva klara för OS i Japan. Judokan Marcus Nyman, cyklisten Emilia Fahlin, bordtennisspelaren Linda Bergström, maratonlöparen Carolina Wikström, samt Nacrabåten med Emil Järudd och Cecilia Jonsson.
– Den svenska OS-truppen till Tokyo växer nu till 91 aktiva och vi hoppas på lika stor och slagkraftig trupp till denna sommar som deltog i Rio 2016, då över 140 idrottare deltog och truppen vann elva medaljer, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Marcus Nyman kommer att göra sitt tredje OS i Tokyo. Han föll i match om bronset i 90-kilosklassen vid spelen i Rio och har imponerat med två raka segrar i Grand Slam-tävlingar under våren. Nyman deltar i EM under helgen, en titel han vann redan 2010.

Cyklisten Emilia Fahlin klarade det internationella kvalet till spelen redan i oktober 2019, men har sedan tampats med en del skador. Nu är hon tillbaka i form och slutade nyligen sexa i världstourloppet Gent-Wevelgem.

Via framtidskriteriet

Linda Bergström kvalade in till spelen genom att vinna sin kvalgrupp i världskvalet i Doha för en månad sedan. Den 26-åriga Bergström deltog i Europeiska Spelen i Minsk 2019 och tog sig då till kvartsfinal. Bergström tas ut via framtidskriteriet.

Carolina Wikström blev i december näst snabbast svenska hittills i maraton när hon noterade tiden 2.26.42. Den 27-åriga Wikström slutade elva i det loppet i Valencia och har 35:e bästa tid på den officiella OS-rankningen. Wikström tas ut via framtidskriteriet.

Besättningen med Emil Järudd och Cecilia Jonsson i Nacra 17 visade nyligen form vid en OS-kvalificerade regatta i vattnen utanför Lanzarote. Det svenska paret slutade då på fjärde plats. De placerade sig på elfte plats under för-OS 2019. Den 22-åriga Järudd och den 30-åriga Jonsson tas ut via framtidskriteriet.

– De fyra som nu tas ut på framtidskriteriet är aktiva som går mot sitt första OS och är i finfin utveckling så att vi räknar med de ska kunna tampas i absoluta världstoppen 2024 och 2028, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Nästa OS-uttagning sker den 26 april.

FAKTA/Sveriges trupp till OS i Tokyo

Bordtennis: Linda Bergström, damsingel, Mattias Falck, herrsingel, Lag herrar.
Brottning: Sofia Mattsson, 53 kg, Henna Johansson, 62 kg, Alex Kessidis, 77 kg.
Cykel: Emilia Fahlin, landsväg.
Judo: Anna Bernholm, 70 kg, Tommy Macias, 73 kg, Marcus Nyman, 90 kg.
Fotboll: Lag damer.
Friidrott: Daniel Ståhl, diskus, Armand Duplantis, stavhopp, Angelica Bengtsson, stavhopp, Kim Amb, spjut, Fanny Roos, kula, Wictor Petersson, kula, Simon Pettersson, diskus, Thobias Montler, längd, Khaddi Sagnia, längd, Andreas Kramer, 800 m, Kalle Berglund, 1 500 m, Carolina Wikström, maraton.
Gång: Perseus Karlström, 20 km.
Handboll: Lag damer, lag herrar.
Kanot: Linnea Stensils, K1.
Ridsport: Lag dressyr, Lag fälttävlan, Lag hoppning.
Simning: Sarah Sjöström, flera distanser, Erik Persson, 200 m bröst, Louise Hansson, 100 m fjäril.
Skyttesport: Stefan Nilsson, skeet.
Segling: Max Salminen, finnjolle. Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470, Josefin Olsson, laser radial, Jesper Stålheim, laser, Emil Järudd och Cecilia Jonsson, Nacra 17.

Fakta/Kriterier för uttagning

SOK:s främsta uppgift är att förbereda och leda det svenska deltagandet i OS med sikte på konkurrenskraftiga OS-trupper. Sverige ska vara en framgångsrik idrottsnation med medaljkapacitet i många idrotter. Sverige tillämpar, i likhet med många andra länder, nationella kriterier för uttagningen till OS. Grundkriteriet är att en aktiv, eller ett lag ska ha visat resultat för och att man kan konkurrera om en topp-8 plats för att bli uttagen. En lovande aktiv på väg mot sitt första OS kan tas ut på det så kallade Framtidskriteriet om denne bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS. Utvärderingar visar att OS-erfarenhet och rutin är bra investering för framtiden.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper